ΕΡΩΤΗΜΑ
Ενώ είμαι αδύνατη έχω τοπικό πάχος στην περιφέρεια. Πιστεύετε είναι λόγω των τροφών που καταναλώνω; Μου αρέσουν πολύ οι πατάτες και τα γλυκά δυστυχώς.
Στο ερώτημα απάντησε η Επιστημονική Ομάδα της Vitamins Academy
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σε έναν ιδανικό κόσμο το τοπικό πάχος όχι μόνο δεν θα επιβάρυνε την υγεία, αλλά θα αποτελούσε πρότυπο ομορφιάς! Τα γλυκά θα αδυνάτιζαν και το ψωμί θα έδιωχνε μακριά την κυτταρίτιδα. Ας προσγειωθούμε όμως στην πραγματικότητα, εδώ όπου οι συνήθειες διατροφής και άσκησης έχουν το κύριο λόγο στη συσσώρευση λίπους στο σώμα.
Από τι αποτελείται το ανθρώπινο σώμα; Εάν θέλαμε να αναλύσουμε τη σύσταση του ανθρώπινου σώματος θα το χωρίζαμε στο λιπώδη ιστό και στην άλιπη σωματική μάζα, στην οποία ανήκουν οι μύες, τα οστά και τα υπόλοιπα όργανα.
Γιατί το σώμα «μαζεύει» λίπος; Το λίπος είναι απαραίτητο γιατί λειτουργεί ως «μονωτικό» υλικό και διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος, απορροφά τους κραδασμούς και προστατεύει τα ζωτικά όργανα, διευκολύνει την απορρόφηση απαραίτητων βιταμινών και λειτουργεί σαν αποθήκη ενέργειας. Παρ’ ότι όμως το λίπος είναι σημαντικό για το σώμα ορισμένες φορές «κάτι πηγαίνει στραβά» και το σώμα αποθηκεύει περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται.
Τι τύπο σώματος έχετε; Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε υπάρχουν 2 τύποι σώματος. Ο «ανδρικός/ μήλο» και ο «γυναικείος/ αχλάδι». Τα γονίδια και οι ορμόνες του κάθε φύλου καθορίζουν τον τύπο του σώματος, αλλά ακόμη και οι γυναίκες καθώς περνούν τα χρόνια τείνουν να συγκεντρώνουν περισσότερο λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς. Επειδή το κοιλιακό λίπος δεν είναι επιφανειακό αλλά βαθύτερο, έχει μεγάλη επιρροή τόσο στο μεταβολισμό όσο και στην υγεία της καρδιάς.
Πως η διατροφή επηρεάζει το τοπικό πάχος; Ένα μέρος των θερμίδων των τροφών χρησιμοποιείται για την άμεση παραγωγή ενέργειας. Όμως ο ανθρώπινος οργανισμός προσαρμόζεται πολύ εύκολα. Έτσι όταν τον εφοδιάζουμε με επιπλέον θερμίδες εκείνος τις αποθηκεύει με τη μορφή λίπους με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Θεωρητικά κάθε πλεονάζουσα θερμίδα αποθηκεύεται στο σώμα με τη μορφή λίπους. Πρακτικά οι εύπεπτοι υδατάνθρακες των γλυκών, των αρτοσκευασμάτων, των σνακ και άλλων κυρίως έτοιμων τροφίμων απορροφώνται πολύ γρήγορα από το σώμα προκαλώντας το πλεόνασμα θερμίδων που μόλις αναφέραμε, άρα και τη συσσώρευση λίπους.
Μπορεί η διατροφή να «εξαφανίσει» το τοπικό πάχος; Αφού λοιπόν αποθηκεύτηκε, διακαής πόθος των περισσοτέρων είναι να βρεθεί τρόπος να «καεί» εύκολα και απλά το τοπικό λίπος. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδί που να μπορεί να το επιτύχει αυτό, άρα απαιτείται συνεχής προσπάθεια από τη δική σας πλευρά. Οι μελέτες που συγκρίνουν την απώλεια βάρους, αλλά και τοπικού πάχους, ανάμεσα σε δίαιτες διαφορετικού τύπου (χαμηλές σε λιπαρά, χαμηλές σε υδατάνθρακες) δείχνουν πως στο βάθος του χρόνου τα οφέλη είναι συγκρίσιμα. Η συνήθεια όμως που έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια λιπώδους ιστού ήταν ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και άσκησης.
Η τελική απάντηση στο ερώτημα σας: Λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές πράγματι επηρεάζουν την αύξηση του λιπώδους ιστού. Το που αυτός θα συσσωρευτεί δεν εξαρτάται από τη διατροφή, αλλά από το φύλο και την ηλικία. Όταν η συζήτηση έρθει στην απώλεια του λίπους τότε τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς δεν υπάρχει «ιδανική διατροφή» για όλους. Επιλέξτε μαζί με έναν διαιτολόγο, το πρόγραμμα διατροφής που ταιριάζει καλύτερα στο δικό σας μεταβολικό προφίλ και τρόπο ζωής. Η καλύτερη δίαιτα είναι εκείνη που μπορεί να σας αλλάξει για πάντα τις διατροφικές σας συνήθειες, ιδιαιτέρως όταν αυτή συνδυάζεται με τη φυσική δραστηριότητα.
Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής στην απώλεια λίπους είναι σημαντικός, καθώς δρουν ως σύμμαχος της διατροφής και της άσκησης στο «ξεκλείδωμα» του λίπους με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας. Συστατικά της διατροφής που έχουν μελετηθεί για τη δράση τους αυτή είναι το ωμέγα 6 ωφέλιμο λιπαρό CLA, το αμινοξύ καρνιτίνη, η καψαϊκίνη από τις κόκκινες πιπεριές και τα φυτοθρεπτικά συστατικά των εσπεριδοειδών.
Πηγή: Μπορώ
Βιβλιογραφία:
1. Okosun IS, Seale JP, Lyn R. Commingling effect of gynoid and android fat patterns on cardiometabolic dysregulation in normal weight American adults. Nutr Diabetes. 2015 May 18;5:e155.2. Matarese LE, Pories WJ. Adult weight loss diets: metabolic effects and outcomes. Nutr Clin Pract. 2014 Dec;29(6):759-67.3. Millstein RA. Measuring outcomes in adult weight loss studies that include diet and physical activity: a systematic review. J Nutr Metab. 2014;2014:421423.
4. Hu T, Mills KT, Yao L, Demanelis K, Eloustaz M, Yancy WS Jr, Kelly TN, He J, Bazzano LA. Effects of low-carbohydrate diets versus low-fat diets on metabolic risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Am J Epidemiol. 2012 Oct 1;176 Suppl 7:S44-54.