Οι καλοκαιρινές, ξέγνοιαστες νύχτες των διακοπών έχουν έρθει ήδη για πολλούς. Οι εργασιακές υποχρεώσεις σταματούν προσωρινά, οπότε μπορείτε να το ρίξετε έξω ελεύθερα. Τα μπαράκια, η δυνατή μουσική, το φως του φεγγαριού σάς προκαλούν να απολαύσετε ένα δροσερό κοκτέιλ.
Η αλήθεια είναι ότι στις διακοπές αισθανόμαστε την ανάγκη να ξεπεράσουμε λιγάκι τα όρια. Το ένα ποτό φέρνει το άλλο, η διάθεση είναι άκρως χαλαρή και η τάση είναι να ξενυχτάμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτά τα ξενύχτια συνήθως συνδυάζονται με αλκοόλ. Τι γίνεται όμως όταν το παρακάνουμε; Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη, γιατί το πιο πιθανό είναι να βιώσετε το άσχημο συναίσθημα του hangover.
To hangover είναι μία κατάσταση του οργανισμού που προκύπτει μετά από μία βραδιά με περισσότερο αλκοόλ τόσο από τα καθορισμένα όρια, όσο και από τα δικά μας προσωπικά όρια.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:
- Δυνατός και επίμονος πονοκέφαλος
- Ναυτία
- Ξηροστομία και δίψα
- Συμπτώματα κατάθλιψης
- Ευαισθησία στα φώτα και τους θορύβους
- Κόπωση
Tips για να αποφύγετε το hangover της επόμενης μέρας
Πιείτε άφθονο νερό
Το νερό είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσετε ένα hangover. Κατά τη διάρκεια μίας νύχτας με πολύ ποτό, θα επισκεφτείτε πολλές φορές την τουαλέτα. Το αλκοόλ προκαλεί έντονη διούρηση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αφυδάτωση του οργανισμού. Γι’ αυτό, πριν πέσετε στο κρεβάτι, πιείτε τουλάχιστον μισό λίτρο νερό. Και την επόμενη φορά που θα βγείτε, μην ξεχάσετε για κάθε ποτό που παραγγέλνετε να πίνετε και ένα ποτήρι νερό, ώστε να αναπληρώνετε μεγάλο ποσοστό των χαμένων υγρών εξαιτίας του αλκοόλ.
Αποφύγετε την υπερβολική ποσότητα καφεΐνης
Ένα φλιτζάνι καφές δε θα σας ενοχλήσει, αλλά αν το παρακάνετε θα αφυδατωθείτε περισσότερο και ο πονοκέφαλός σας θα γίνει χειρότερος. Ακόμα και αν είναι δελεαστικό να πιείτε όσο περισσότερο καφέ μπορείτε για να ξυπνήσετε, δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε ένα φλιτζάνι ζαχαρούχο τσάι. Τα περισσότερα τσάγια έχουν λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ. Η ζάχαρη και η καφεΐνη σε μικρή ποσότητα θα σας δώσουν μία μικρή ώθηση, χωρίς να σας αφυδατώσουν πάρα πολύ. Αν δεν αλλάζετε με τίποτα την καφεΐνη, πιείτε ένα ποτήρι νερό για κάθε καφεϊνούχο ρόφημα. Αυτό θα εξουδετερώσει τις παρενέργειες της αφυδάτωσης.
Μία φρυγανιά μπορεί να κάνει θαύματα
Θυμηθείτε στην παιδική σας ηλικία τη μαμά σας να σας δίνει μία φρυγανιά όταν αισθανόσασταν αδυναμία και ζάλη. Το ίδιο χρειάζεστε και ως ενήλικες, όταν το αλκοόλ σάς έχει πέσει «βαρύ». Όταν πίνετε πολύ, το συκώτι σας είναι απασχολημένο με το μεταβολισμό του αλκοόλ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να παραμείνουν χαμηλά και να αισθανθείτε καταβεβλημένοι. Οι υδατάνθρακες της φρυγανιάς ή του ψωμιού μπορούν να σας βοηθήσουν, ώστε να επαναφέρετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας το επόμενο πρωινό. Έτσι, θα μπορέσετε άμεσα να αποκτήσετε ξανά ενέργεια.
Κάντε ένα κρύο ντουζ
Μόλις ξυπνήσετε από το βαθύ ύπνο, κάντε ένα δροσερό ντους. Αυτό, όχι μόνο θα σας καθαρίσει, αλλά θα αναζωογονήσει και θα ξυπνήσει τις αισθήσεις σας, επίσης. Μερικοί προτιμούν να κάνουν εναλλαγές μεταξύ κρύου και ζεστού νερού, αλλά μην το δοκιμάσετε σε ακραίες συνθήκες. Το σοκ μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στον οργανισμό σας.
Από φρούτα, διαλέξτε τις μπανάνες
Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα και κάλιο. Προστατεύουν από την περαιτέρω αφυδάτωση. Είναι επίσης μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές βιταμίνης Β6. Η βιταμίνη Β6 σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του hangover σε μεγάλο ποσοστό.
Τα πικρά… μπορεί να σας ισορροπήσουν
Συγκεκριμένα, πικρά εκχυλίσματα φυτών βοηθούν στο να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα συμπτώματα του hangover. Το Γαϊδουράγκαθο είναι από τα πιο γνωστά που παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε προβλήματα σχετικά με το συκώτι, το οποίο επιβαρύνεται από την υπερβολική ποσότητα αλκοόλ. Η σιλυμαρίνη, το κύριο δραστικό συστατικό του, έχει αντιοξειδωτική δράση και σε πολλές μελέτες, αποδεικνύεται πως μπορεί να επαναφέρει τη φυσιολογική λειτουργεία του ήπατος μετά από κατανάλωση ποτών. Παρόμοια δράση έχει και η αγκινάρα, η οποία θα βοηθήσει στην αποτοξίνωση. Η πικραλίδα είναι ένα άλλο «πικρό» φυτό που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της λειτουργίας του συκωτιού και των νεφρών. Αυξάνει την παραγωγή της χολής, που βοηθά στην πέψη, και την αποβολή των τοξικών ουσιών. Το τζίντζερ επίσης, θα σας βοηθήσει να μην έχετε ναυτία και ζαλάδα καθώς ρυθμίζει τη σωστή λειτουργία του στομάχου και την έκκριση γαστρικών υγρών. Δοκιμάστε, λοιπόν, να κάνετε αφεψήματα με αυτά τα φυτά ή να τα λάβετε σε συνδυασμό μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.
Σίγουρα η καλύτερη μέθοδος για να αντιμετωπίσετε ένα hangover, είναι στην ουσία να μη πιείτε, ώστε να μη το βιώσετε. Είναι, όμως, καλοκαίρι και όλοι έχουμε την ανάγκη να ξεφύγουμε από τα όρια που θέτουμε στην καθημερινότητα. Μπορείτε, λοιπόν, να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές για να περάσουν όλα τα ενοχλητικά συμπτώματα όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται!
Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy
Εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου |
Πλούσιο σε σιλυμαρίνη, σε συνδυασμό με χολίνη για το μεταβολισμό των λιπιδίων και ασβέστιο για τη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων. | |
Εκχύλισμα αγκινάρας |
Σε συνδυασμό με άλλα βρώσιμα φυτικά εκχυλίσματα, όπως πικραλίδα, τζίντζερ και κουρκουμάς για την αποτοξίνωση του οργανισμού και τη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος. |
Βιβλιογραφία
- Abenavoli, N. Milic (2017), Silymarin for Liver Disease. Liver Pathophysiology: Therapies and Antioxidants, 621-631, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-804274-8.00045-X.
- Chassagnea et al. (2018), Metabolomic approach to identify anti-hepatocarcinogenic compounds from plants used traditionally in the treatment of liver diseases, Fitoterapia, https://doi.org/10.1016/j.fitote.2018.02.021
- Kpodar et al., An ethnobotanical study of plants used to treat liver diseases in the Maritime region of Togo, Journal of Ethnopharmacology, http://dx.doi.org/10.1016/j.jep.2015.12.051
- van Schrojenstein Lantman M., van de Loo AJ., Mackus M., Verster JC. Development of a Definition for the Alcohol Hangover: Consumer Descriptions and Expert Consensus. Curr Drug Abuse Rev. 2016;9(2):148-154.