Επιτέλους ήρθε το καλοκαίρι. Η ζεστή αυτή εποχή που όλοι αγαπάμε και μετράμε αντίστροφα κάθε φορά μέχρι να έρθει. Όταν μιλάμε για καλοκαίρια ο καθένας μας ίσως σκέφτεται κάτι διαφορετικό, ξεγνοιασιά, παραλίες, καυτό ήλιο, διακοπές… όμως σίγουρα σε όλους μας έρχονται στο μυαλό τα ατέλειωτα καλοκαιρινά ξενύχτια μέχρι το πρωί, τα ξέφρενα πάρτι στις παραλίες και το  άφθονο αλκοόλ.

Και φυσικά οι περισσότεροι από εμάς συνήθως το παρακάνουμε. Και η επόμενη μέρα γίνεται δύσκολη, γιατί πιθανόν βιώνουμε το άσχημο συναίσθημα του hangover. To hangover είναι μία κατάσταση του οργανισμού που προκύπτει μετά από  μία βραδιά με περισσότερο αλκοόλ από τα προσωπικά μας όρια, με συμπτώματα όπως δυνατός και επίμονος πονοκέφαλος, ναυτία, ξηροστομία και δίψα, ευαισθησία στα φώτα και τους θορύβους, κόπωση.

Οι τρόποι για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα του hangover είναι λίγο έως πολύ γνωστοί. Πίνουμε πολύ νερό, αποφεύγουμε την υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, τρώμε φρυγανιές, κάνουμε κρύο ντουζ και δεν τρώμε πολλά λιπαρά. Εστιάζοντας λίγο περισσότερο στη διατροφή, υπάρχουν συστατικά που βοηθούν στην επιβαρυμένη λειτουργία του συκωτιού από το αλκοόλ. Τέτοια συστατικά είναι τα πικρά αφεψήματα από γαϊδουράγκαθο, αγκινάρα και τζίντζερ. Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν υπάρχουν διατροφικά συστατικά που μπορούν να ενισχύουν τη διάσπαση της αλκοόλης στον οργανισμό και να απαλλάσσουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα του hangover.

Το εκχύλισμα vine tea (τσάι αμπέλου) που προέρχεται από το φυτό Ampelopsis grossedentata περιέχει αμπελοψίνη, ένα φλαβονοειδές. Αυτό το τσάι βοτάνων χρησιμοποιούνταν στην Κίνα για περισσότερα από 2000 χρόνια ως φάρμακο για τα συμπτώματα του hangover, ενώ το 2008 η αμπελοψίνη εγκρίθηκε από τον Κορεάτικο Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων & Φαρμάκων για χρήση ως θεραπεία για τον αλκοολισμό.

Πως το αλκοόλ επηρεάζει τον οργανισμό; Το 20% της αλκοόλης που πίνουμε απορροφάται από το στομάχι και το υπόλοιπο 80% από το λεπτό έντερο. Αφού απορροφηθεί, μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος ενώ μεταβολίζεται στο ήπαρ. Εκεί, με τη βοήθεια δύο ενζύμων (ADH, ALDH), η αλκοόλη οξειδώνεται σε  ακεταλδεΰδη και έπειτα σε οξικό οξύ. Όταν το ήπαρ δεν μπορεί να μεταβολίσει όλη την ποσότητα του αλκοόλ που έχουμε καταναλώσει, τότε γίνεται συσσώρευση της ακεταλδεΰδης που έχει τοξική επίδραση, ενώ μέρος του αλκοόλ φτάνει στον εγκέφαλο μέσω του αίματος.

Η αμπελοψίνη, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι πολύ αποτελεσματική για τα περισσότερα συμπτώματα που σχετίζονται με το αλκοόλ. Και αυτό, διότι η διαδικασία διάσπασης της ακεταλδεΰδης στο ήπαρ επιταχύνεται με την επίδραση της αμπελοψίνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αμπελοψίνη αυξάνει τη δραστικότητα των ενζύμων ADH & ALDH που βοηθούν τον οργανισμό να διασπάσει το αλκοόλ. Επιπρόσθετα, αναστέλλει τις επιδράσεις της αλκοόλης στους υποδοχείς GABAΑ του εγκεφάλου. Αυτό είναι σημαντικό, αφού το αλκοόλ ενισχύει την επίδραση των υποδοχέων GABAΑ σε διαδικασίες που οδηγούν σε συμπτώματα μέθης.

Καθώς οδεύουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα του hangover να μας αποτρέψουν από τις υπέροχες ξέφρενες βραδιές και τα ξενύχτια. Σίγουρα, η καλύτερη μέθοδος είναι να πίνουμε ποιοτικά και με μέτρο, όμως το καλοκαίρι όλοι έχουμε την ανάγκη να ξεφύγουμε από τα όρια που θέτουμε στην καθημερινότητα. Μπορείτε, λοιπόν, να εντάξετε στη διατροφή σας την αμπελοψίνη για την πιο γρήγορη διάσπαση του αλκοόλ και την αποφυγή των ενοχλητικών συμπτωμάτων της επόμενης μέρας.

Αναζητήστε εξειδικευμένες φόρμουλες με τη βοήθεια του φαρμακοποιού σας που περιέχουν αμπελοψίνη σε συνδυασμό με φρούτα, μέταλλα και βιταμίνες.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Εκχύλισμα vine tea

Με ένα ειδικό μίγμα φρούτων για ενέργεια το πρωί.

 

Βιβλιογραφία

  1. Yi Shen, A. Kerstin Lindemeyer, Claudia Gonzalez, Xuesi M. Shao, Igor Spigelman, Richard W. Olsen, and Jing Liang, «Dihydromyricetin As A Novel Anti-Alcohol Intoxication», Medication, J Neurosci. 2012 January 4; 32(1): 390–401.
  2. Umair MuhammadHedong LuJuan WangJinzhi HanXiaoyu ZhuZhaoxin LuSultana Tayyaba, andYousef I. Hassan, “Optimizing the Maximum Recovery of Dihydromyricetin from Chinese Vine Tea, Ampelopsis grossedentata, Using Response Surface Methodology”, Molecules. 2017 Dec; 22(12): 2250.
  3. Po-Hsiu KuoGursharan KalsiCarol A. PrescottColin A. HodgkinsonDavid GoldmanEdwin J. van den OordJeffry AlexanderCizhong JiangPatrick F. SullivanDiana G. PattersonDermot WalshKenneth S. Kendler, andBrien P. Riley, “Association of ADH and ALDH Genes With Alcohol Dependence in the Irish Affected Sib Pair Study of Alcohol Dependence (IASPSAD) Sample”, Alcohol Clin Exp Res. 2008 May; 32(5): 785–795.