Χρησιμοποιώντας συμπληρώματα διατροφής, έχετε περισσότερες πιθανότητες το σώμα σας να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Αγνοώντας τον πολύ σημαντικό αυτό ρόλο των συμπληρωμάτων διατροφής, έχει αναπτυχθεί η προκατάληψη πως η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής ενδέχεται να επηρεάσει το βάρος προς τα πάνω!

Παχαίνουν οι πολυβιταμίνες;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνεται μέσα από μία πολύ απλή διατροφική αρχή. Για να επιτελούνται σωστά όλες οι διεργασίες, το σώμα χρειάζεται δύο κατηγορίες θρεπτικών συστατικών. Τα μακροθρεπτικά συστατικά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά, μεταξύ άλλων, αποδίδουν θερμίδες και ενέργεια στον οργανισμό. Αντιθέτως, τα μικροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ινχοστοιχεία, δρουν ως καταλύτες και δεν αποδίδουν ενέργεια. Καταρρίπτοντας τον μύθο που ακολουθεί τις βιταμίνες, με βεβαιότητα μπορεί κανείς να πει πως δεν παχαίνουν, γιατί δεν περιέχουν θερμίδες. Την ίδια στιγμή στοιχεία της διατροφής, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ο ψευδάργυρος, υποστηρίζουν τις μεταβολικές διεργασίες που κινητοποιούν τις «καύσεις».

Ανοίγουν την όρεξη οι πολυβιταμίνες;

2. anoigoun orexi

Βέβαια πολλοί υποστηρίζουν πως η συμπλήρωση της διατροφής με βιταμίνες και άλλα ιχνοστοιχεία, «ανοίγουν την όρεξη». Θα μπορούσαμε να πούμε πως στις περιπτώσεις αυτές κανείς βλέπει το δένδρο και χάνει το δάσος. Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα δεν έχουν καμία απολύτως ορεξιογόνο ιδιότητα. Αυτό όμως που ενδέχεται να επηρεάσει θετικά η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής, είναι τα επίπεδα ενέργειας. Με απλά λόγια, εάν ξεκινήσετε να λαμβάνετε μία πολυβιταμίνη, σταδιακά θα αισθανθείτε λιγότερο κουρασμένοι και με περισσότερη όρεξη και ενέργεια για της καθημερινές σας δραστηριότητες. Η συνολικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωή με τη σειρά της ενδέχεται να επηρεάσει και την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.

Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που αποδίδουν θερμίδες;

Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής ενδέχεται να αποδίδουν θερμίδες. Η ποσότητα αυτών όμως είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με την συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας. Ένα παράδειγμα είναι τα ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά. Ένα γραμμάριο (1.000mg) ωμέγα 3 λιπαρών αποδίδει μόλις 9 θερμίδες. Όσες δηλαδή έχει και μία φέτα πορτοκάλι!

Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν όσους θέλουν να αυξήσουν το βάρος τους;

Εκτός όμως από εκείνους που θέλουν να ελέγξουν το βάρος του, υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιδιώκουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή, την αύξηση του σωματικού βάρους. Για την επίτευξη του στόχου αυτού υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής με ορεξιογόνο δράση. Η αποτελεσματικότητά τους βασίζεται στην ιδιότητα πικρών φυτών, όπως η αγκινάρα, να κινητοποιούν τη χολή και το μηχανισμό της πέψης. Μία ακόμη λύση είναι η χρήση υποκατάστατων γεύματος, τα οποία συμβάλλουν με απόλυτα ισορροπημένων τρόπο στην αύξηση των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων, και κατά συνέπεια των κιλών.

Εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει πως τα συμπληρώματα διατροφής, όχι μόνο δεν «παχαίνουν», αλλά συμμαχούν για την σωστή λειτουργία του σώματος. Μην ξεχνάτε πως εξειδικευμένα φυσικά συστατικά συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στην καύση του λίπους και στην απώλεια κιλών.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy.

protinomena_title

Πολυβιταμίνη

Αποδίδει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί σωστά

Ορεξιογόνα

Η αποτελεσματικότητά τους βασίζεται στην ιδιότητα πικρών φυτών, όπως η αγγινάρα, να κινητοποιούν τη χολή και το μηχανισμό της πέψης

Υποκατάστατο γεύματος

Συμβάλλουν με απόλυτα ισορροπημένων τρόπο στην αύξηση των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων, και κατά συνέπεια των κιλών.

Εκχύλισμα εσπεριδοειδών

Συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στην καύση του λίπους.