Όπως είναι ευρέως γνωστό, το σώμα μας διαθέτει εξωτερικούς προστατευτικούς μηχανισμούς, που εμποδίζουν τα παθογόνα μικρόβια (ιούς, βακτήρια, μύκητες και παράσιτα) να εισέλθουν στο εσωτερικό του και να προκαλέσουν ασθένειες ή άλλες βλάβες. Τέτοιοι προστατευτικοί μηχανισμοί είναι τα βακτήρια, τα ένζυμα κ.τ.λ. που υπάρχουν στις εισόδους του σώματος. Παράλληλα, όμως υπάρχουν και οι εσωτερικοί αμυντικοί μηχανισμοί (φαγοκύτταρα, λεμφοκύτταρα, αντισώματα). Όλα αυτά συνεργάζονται και επικοινωνούν μεταξύ τους με στόχο την οργανωμένη άμυνα του οργανισμού.
Ποιος είναι ο ρόλος και η προσφορά των θεραπευτικών βοτάνων στην ενίσχυση και τόνωση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού
Εχινάκεια: Παραδοσιακά κεντρική θέση έχει η πλέον γνωστή και πολυχρησιμοποιημένη εχινάκεια, η οποία κατέχει σημαντική θέση την τελευταία δεκαετία στην σύγχρονη φυτοθεραπεία. Αξιοσημείωτη είναι η δράση της στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης, αφού αποδεδειγμένα διεγείρει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μολόχα: Γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων για την ανακουφιστική της δράση στον ξηρό και ερεθιστικό βήχα. Πειραματικές μελέτες έχουν αποδείξει την ανοσολογική της δράση στους βλεννογόνους του κάτω αναπνευστικού συστήματος. Αποτελεί συστατικό σιροπιών για το βήχα ως έτοιμα σκευάσματα. Πίνεται και ως αφέψημα.
Αστράγαλος: Ο αστράγαλος θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα φυτά στην παραδοσιακή ιατρική της Άπω Ανατολής, χρησιμοποιούμενος σαν τονωτικό και ενισχυτικό της υγείας απέναντι στις ασθένειες. Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ανθεκτικότητα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες και λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος.
Βαπτίσια (άγριο ίντιγκο): Γνωστό φυτό της Βόρειας Αμερικής. Η δράση της ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα έχει τεκμηριωθεί και με πειραματικές έρευνες. Επίσης, έχει αποδειχθεί η αύξηση της δράσης των φαγοκυττάρων, δηλαδή των προστατευτικών και αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού. Ως ρόφημα μπορείτε να το βρείτε σε επιλεγμένα φαρμακεία ή βοτανοπωλεία.
Ελιά: Με σημαντικά οφέλη για την υγεία, η ελιά ήταν από τα αρχαία χρόνια καρπός ευλογημένος, σύμβολο γνώσης, σοφίας, αφθονίας, υγείας, δύναμης και ομορφιάς. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παρασκευάσματα των φύλλων της ελιάς αποτελούν ισχυρά αντιικά φάρμακα. Είναι αποτελεσματικά εκεί που άλλα φάρμακα είναι ανίσχυρα, όπως για παράδειγμα για τους ιούς coxsackie, polio, Epstein-Bar κ.α. Ουσιαστικά καταπολεμούν τους ιούς όλων των τύπων, επειδή αδρανοποιούν ορισμένα ένζυμα απαραίτητα για την δράση των ιών. Τα σκευάσματα των φύλλων της ελιάς είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν υπάρχει επιδημία γρίπης. Τα δραστικά συστατικά των φύλλων της ελιάς (ελαιοευρωπαΐνη, υδροξυτυροσόλη και ελενολικό οξύ) είναι ένα καλό «φάρμακο», όχι μόνο επειδή είναι ευρέος φάσματος
μικροβιοκτόνο, αλλά επειδή είναι εύκολο στη χρήση του, αλλοιώνεται δύσκολα, δεν έχει παρενέργειες και δεν είναι καθόλου τοξικό. Υπάρχουν μαρτυρίες ατόμων που έπαιρναν επί 12 χρόνια εκχύλισμα φύλλων ελιάς και δεν κρυολόγησαν, ούτε αρρώστησαν από γρίπη.
Φασκόμηλο: Φυτό πολύτιμο, θεραπευτικό, αυτοφυές στην Μεσόγειο. Το αιθέριο έλαιό του έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σταγόνες και μορφές spray για φλεγμονές του άνω αναπνευστικού και της φαρυγγικής κοιλότητας. Μπορείτε να το βρείτε στο εμπόριο τυποποιημένο και φυσικά μπορείτε να το πιείτε ως αφέψημα. Θέλει προσοχή στην χρήση από άτομα με υπέρταση όσον αφορά την εσωτερική λήψη.
Γλυκόριζα: Η ρίζα της έχει αντιβακτηριακή, αντιϊκή και αντιφλεγμονώδη δράση. Χρήση για εσωτερική λήψη ως αφέψημα: 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένα σε 1 φλυτζάνι βραστό νερό. Το αφήνεται για 15’ και μετά πίνετε 1-2 φλυτζάνια την ημέρα μετά το γεύμα. Επίσης, μπορείτε να την βρείτε σε μορφή σταγόνων σε φαρμακεία (Χρήση: 30 σταγόνες * 3 φορές/ημέρα).
Θυμάρι: Επίσης γνωστό για την δράση του κατά των ιών, χρήσιμο σε φλεγμονές της αναπνευστικής οδού κατά των βακτηρίων και των ιών. Επίσημοι οργανισμοί που ασχολούνται με την δράση και την χρήση των φαρμακευτικών φυτών, ESCOP και ΑΜΕΑ, υποστηρίζουν ότι βοηθά ιδιαίτερα στην βρογχίτιδα και στην ανακούφιση των ασθματικών παροξυσμών. Χρήση για εσωτερική λήψη ως αφέψημα: 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλυτζάνι ζεστό νερό. Το αφήνεται για 10’ και μετά πίνετε.
Μύρο: Είναι «ρετσίνι» ενός δέντρου της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας. Είναι ιδανικό για τις φλεγμονές του στοματικού και φαρυγγικού βλεννογόνου, ιδιαίτερα στις φλεγμονές των αμυγδαλών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοματικό διάλυμα, για γαργάρες ή τοπικά για εξωτερική χρήση σε περιπτώσεις δερματικών προβλημάτων. Μπορείτε να το αναζητήσετε μόνο σε φαρμακεία στην μορφή σταγόνων.
Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα προμηθευτείτε από φαρμακεία, σε σταγόνες ή κάψουλες, καθώς ο φαρμακοποιός θα μπορεί να σας συμβουλέψει με υπευθυνότητα για την χρήση και την σωστή λήψη όλων αυτών. Ακόμη, πολλά από τα παραπάνω βότανα μπορούμε να τα βρούμε σε φαρμακεία στη μορφή έτοιμων σκευασμάτων με οδηγίες χρήσης.
Τα βότανα έχουν φαρμακευτική δράση! Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα. Μην τα χρησιμοποιείτε χωρίς την σωστή και έγκυρη πληροφορία από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας!
Πηγή: Μπορώ
Γράφει η Φαρμακοποιός Γ.Περγαντά