Σίγουρα γνωρίζεται πως η διατροφή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του παζλ της υγείας σας. Οι ειδικοί, στην προσπάθειά τους να αποδώσουν μερίδιο ευθύνης για παθήσεις όπως αυτές της καρδιάς στις διατροφικές συνήθειες, έχουν πολλάκις ενοχοποιήσει τα λιπαρά των τροφίμων. Είναι όμως όλα τα λίπη το ίδιο βλαβερά για την υγεία; Η απάντηση είναι πως φυσικά και όχι, καθώς υπάρχουν καλά λιπαρά τα οποία προλαμβάνουν παθήσεις και θωρακίζουν την υγεία.
Ποια είναι τα καλά λιπαρά; Τα καλά λιπαρά είναι τα ωμέγα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Παρότι υπάρχουν αρκετές κατηγορίες ωφέλιμων λιπαρών, εκείνα τα οποία έχουν τραβήξει περισσότερο την προσοχή ειδικών, αλλά και καταναλωτών, είναι οι μεγάλες αλυσίδες των ωμέγα 3. Τα λιπαρά αυτά δομούν τα κύτταρα του σώματος, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα τη «συμπεριφορά» του.
Ποια είναι τα μέγα οφέλη των ωμέγα 3; Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει την πρόληψη και την αντιμετώπιση:
- Φλεγμονών, και ασθενειών που προκαλούνται από φλεγμονές όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και η νόσος Crohn’s του εντέρου.
- Παθήσεων της καρδιάς.
- Υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων.
- Υψηλής αρτηριακής πίεσης.
- Της λειτουργίας του εγκεφάλου και συνεπώς νόσων όπως το Alzheimer’s.
- Της κατάθλιψης.
- Της ωχρής κηλίδας των ματιών.
- Του άσθματος.
Σίγουρα όμως θα σας γεννάται η απορία πως είναι δυνατό ένα μόνο συστατικό να καλύπτει τόσες πολλές καταστάσεις. Η απάντηση κρύβεται στο γεγονός πως τα ωμέγα 3 βρίσκονται ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο κύτταρο του οργανισμού. Φυσικά καθώς κάποιες παθήσεις αγγίζουν μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν διερευνηθεί περισσότερο. Για παράδειγμα οι ειδικοί καταλήγουν με ασφάλεια στο συμπέρασμα πως, στις κατάλληλες ποσότητες, τα ωμέγα 3 μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την πίεση και τα τριγλυκερίδια στο αίμα σας. Ακόμα όμως και όσοι στέκονται σκεπτικοί απέναντι στα οφέλη των ωμέγα, δεν μπορούν να αμφισβητήσουν πως η συνολική τους επίδραση δεν είναι παρά θετική για τον οργανισμό.
Πως θα ενσωματώσετε τα καλά λιπαρά στη διατροφή σας; Τα ωμέγα 3 αφθονούν σε λιπαρά ψάρια όπως είναι:
- ο γαύρος
- η σαρδέλα και
- ο λιγότερο Ελληνικός σολομός.
Την ίδια στιγμή:
- ο λιναρόσπορος
- η σόγια και
- τα καρύδια
αποτελούν τις επιλογές των χορτοφάγων.
Και εάν δεν τρώτε ψάρι; Στην περίπτωση που δεν καταναλώνεται κάποιο λιπαρό ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, θα λέγαμε πως είναι βέβαιο πως δεν λαμβάνεται τα 0.5g με 2g ωμέγα 3 που κρίνονται απαραίτητα. Έτσι εάν δεν τρώτε αρκετό λιπαρό ψάρι τα συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα 3 μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική πηγή των τόσο ωφέλιμων για την υγεία μας λιπαρών οξέων.
Γράφει η Επιστημονική Ομάδα της Vitamins Academy