Τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται συνεχώς. Η διαδικασία δημιουργίας ενός νέου κυττάρου μέχρι την ανάδειξή του στην εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας χρειάζεται φυσιολογικά ένα μήνα, σε άτομα όμως με ψωρίαση ο ρυθμός αυτός αυξάνεται και νέα κύτταρα «αναδύονται» στην επιδερμίδα μέσα σε λίγες ημέρες. Έτσι η ψωρίαση εκδηλώνεται με υπερπλασία στα κύτταρα του δέρματος, ξηρότητα, ερυθρότητα και ξεφλούδισμα περιοχών, τα οποία μπορούν να παρομοιαστούν με «μπαλώματα» της επιδερμίδας.
Τα αίτια της ψωρίασης δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως. Κωδικοποιημένα μηνύματα του DNA, το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και ο τρόπος ζωής (άγχος, διατροφή, μολύνσεις) φαίνεται να επηρεάζουν. Η νόσος έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικούς, οικονομικούς και κυρίως χωρίς παρενέργειες τρόπους για την αντιμετώπιση των εξάρσεων. Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, όπως ακραίες δίαιτες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, αποτελούν συνηθισμένη πρακτική. Μεγαλύτερη όμως αξία έχει να μπορέσετε να επιλέξετε συγκεκριμένα συστατικά της διατροφής που θα περιορίσουν τα συμπτώματα χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία σας.
Ωμέγα 3 καλά λιπαρά: Είναι γνωστά για το ρόλο που παίζουν στην ρύθμιση παραγόντων υπεύθυνων για τη δημιουργία φλεγμονών. Από μελέτες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί σε ασθενείς με ψωρίαση, η χορήγηση ωμέγα 3 για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών δίνει θετικά αποτελέσματα μειώνοντας την ερυθρότητα, τη ξηρότητα και τη φαγούρα. Επιπλέον, καθώς η ψωρίαση συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων της καρδιάς, τα καλά λιπαρά φαίνεται να παίζουν διπλό ρόλο προστατεύοντας από αυξημένη χοληστερίνη, έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα.
Βιταμίνη D: Βιταμίνη καθοριστικής σημασίας για τον κύκλο της ζωής των κυττάρων του δέρματος, αλλά και για το αμυντικό σύστημα. Ο ρόλος της βιταμίνης D δικαιολογεί πλήρως τα δεδομένα που δείχνουν πως άτομα με ψωρίαση εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα αυτής στο αίμα. Οι ειδικοί συνιστούν να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με βιταμίνη D, ιδιαίτερα εάν ανήκετε σε ευπαθείς ηλικιακές ομάδες όπως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή όσοι δεν εκτίθενται αρκετά στον ήλιο. Συχνά η χορήγηση βιταμίνης D σε άτομα με ψωρίαση, συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή.
Σελήνιο: Ιχνοστοιχείο με ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, δηλαδή ικανότητα να προστατεύει τα κύτταρα από τις επιθέσεις βλαβερών παραγόντων. Έχει άμεση δράση στην ενεργοποίηση του αμυντικού μηχανισμού, ενώ παράλληλα κάνει τα κύτταρα του δέρματος περισσότερο ανθεκτικά σε εξωγενείς παράγοντες. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως το σελήνιο ανακουφίζει καλύτερα τα συμπτώματα όταν συνδυαστεί με το συνένζυμο Q10 και τη βιταμίνη Ε. Ακόμη, καταπραΰνει την ψωριασική αρθρίτιδα.
Αντιοξειδωτικά: Το δέρμα είναι η επιφάνεια η οποία χωρίζει το σώμα μας από το περιβάλλον και ως εκ τούτου είναι συνεχώς εκτεθειμένο σε οξειδωτικούς παράγοντες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία. Δίαιτες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά φαίνεται πως περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Συμπληρώματα διατροφής με φυτοθρεπτικά συστατικά φρούτων και λαχανικών θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία εξαιρετική επιλογή.
Η απώλεια επιπλέον κιλών, η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ και η διατροφή χωρίς γλουτένη, σε περιπτώσεις κοιλιοκάκης, αποτελούν μερικά ακόμη σημεία τα οποία θα πρέπει να έχετε κατά νου. Τέλος, καθώς τα ποσοστά ψωρίασης που αποδίδονται στο άγχος έχουν αυξηθεί, φυσικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν τη νευρικότητα ή ανθοϊάματα του Dr. E. Bach ενδέχεται να παίξουν ανακουφιστικό ρόλο.Να θυμάστε πως λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα διατροφής έχετε τη δυνατότητα να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας με τρόπο φυσικό.
Γράφει η Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN, Σύμβουλος Διατροφής της Power Health
Πηγή Φαρμακευτικός Κόσμος
Βιβλιογραφία
1. Millsop JW, Bhatia BK, Debbaneh M, Koo J, Liao W. Diet and psoriasis, part III: role of nutritional supplements. J Am Acad Dermatol. 2014 Sep;71(3):561-9.
2. Smith N, Weymann A, Tausk FA, Gelfand JM. Complementary and alternative medicine for psoriasis: a qualitative review of the clinical trial literature. J Am Acad Dermatol. 2009 Nov;61(5):841-56.
3.Nicolaou A. Eicosanoids in skin inflammation. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2013 Jan;88(1):131-8.
4. Soleymani T, Hung T, Soung J. The role of vitamin D in psoriasis: a review. Int J Dermatol. 2015 Apr;54(4):383-92.
5. Nemati H, Khodarahmi R, Sadeghi M, Ebrahimi A, Rezaei M, Vaisi-Raygani A. Antioxidant status in patients with psoriasis. Cell Biochem Funct. 2014 Apr;32(3):268-273.
6. Nazıroğlu M, Yıldız K, Tamtürk B, Erturan İ, Flores-Arce M. Selenium and psoriasis. Biol Trace Elem Res. 2012 Dec;150(1-3):3-9.
7. Kharaeva Z1, Gostova E, De Luca C, Raskovic D, Korkina L. Clinical and biochemical effects of coenzyme Q(10), vitamin E, and selenium supplementation to psoriasis patients. Nutrition. 2009 Mar;25(3):295-302.