Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε καλά όλες τις βιταμίνες; Αν ανήκετε στους φανατικούς αναγνώστες των άρθρων που ανεβαίνουν στο VitaminsAcademyτότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είστε πολύ καλά ενημερωμένοι. Παρόλα αυτά, υπάρχει μία βιταμίνη που χαρακτηρίζεται αρκετά σύγχρονη, αφού ακόμα και η επιστημονική κοινότητα άργησε πολύ να ανακαλύψει το ρόλο της στον ανθρώπινο οργανισμό. Η βιταμίνη αυτή δεν είναι άλλη από την Κ2, η οποία φαίνεται να πρωταγωνιστεί όλο και περισσότερο στα επιστημονικά δρώμενα.

Για την ακρίβεια η Κ2 προέρχεται από τη βιταμίνη Κ που είναι μία βασική, λιποδιαλυτή βιταμίνη. Ονομάστηκε βιταμίνη Κ μετά τη γερμανική λέξη koagulation (πήξη), επειδή ο ρόλος της στην πήξη του αίματος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία.

Η βιταμίνη Κ είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπλεγμα λιποδιαλυτών βιταμινών από τις οποίες ουσιαστικό ρόλο στην υγεία έχουν η Κ1 και η Κ2. Η βιταμίνη Κ1 ονομάζεται φυλλοκινόνη, ενώ με τον όρο μενακινόνες χαρακτηρίζουμε την τάξη της βιταμίνης Κ2. Από όλες τις μενακινόνες, η μενακινόνη-7 (ΜΚ-7) ξεχωρίζει, καθώς παρουσιάζει καλύτερη απορρόφηση και μεγαλύτερο χρόνο παραμονής στο ανθρώπινο σώμα.

Ποιος είναι ο ρόλος της Κ2 στον ανθρώπινο οργανισμό;

Τη δεκαετία του 1930 οι επιστήμονες έκαναν λόγο για πρώτη φορά για την ύπαρξη της βιταμίνης Κ. Το 1943 οι Δανοί επιστήμονες HenrikDamκαι EdwardAdelbertDoisyπήραν το βραβείο Νόμπελ γιατί ανακάλυψαν ακριβώς τις δομές που μπορεί να έχει αυτή η βιταμίνη ως Κ1 και Κ2. Αρχικά θεωρήθηκε ότι οι δύο μορφές παίζουν παρόμοιο ρόλο, αλλά μετά το 1950 άρχισε να φαίνεται ότι η βιταμίνη Κ2 δε σχετίζεται με την πήξη του αίματος όπως η Κ1. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι είναι απαραίτητη για την εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά και την αποτροπή της παραμονής του στις αρτηρίες, δηλαδή την αποτροπή της αρτηριοσκλήρυνσης.

Η βιταμίνη Κ2 είναι ο χαμένος κρίκος σε μία αλυσίδα μεταφοράς. Το πολύτιμο συστατικό που μπορεί να μεταφέρει είναι το ασβέστιο. Η Κ2 εξασφαλίζει ότι το ασβέστιο που απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός μέσω των τροφών ή των συμπληρωμάτων διατροφής θα οδηγηθεί στα οστά. Για την ακρίβεια καταφέρνει να ενεργοποιήσει την οστεοκαλσίνη, μία πρωτεΐνη που υπάρχει στα κόκκαλά μας και δεσμεύει το ασβέστιο επάνω τους. Με αυτό τον τρόπο δεν παραμένει στα αγγεία, αλλά αξιοποιείται πλήρως από το σκελετικό σύστημα. Η έννοια τής ασβεστοποίησης των αγγείων παύει να υφίσταται όταν ο οργανισμός διαθέτει επαρκή ποσότητα Κ2.

Όλα αυτά οδήγησαν τους επιστήμονες να συνδέσουν τη βιταμίνη αυτή με την ανακούφιση των συμπτωμάτων της πιο γνωστής ασθένειας για τα οστά, η οποία είναι η οστεοπόρωση. Μία πάθηση που αφορά μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποιότητας των οστών. Ο σκελετικός ιστός μας γίνεται πιο εύθραυστος και λεπτός, ενώ μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά του.

Πώς θα τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με Κ2;

Η βιταμίνη Κ2 είναι ένα λιποδιαλυτό συστατικό το οποίο παράγεται μέσα στον οργανισμό στην περιοχή του εντέρου. Ωστόσο, διάφοροι λόγοι όπως η αυξημένη αποβολή της από το έντερο ή η μειωμένη απορρόφηση λόγω φαρμακευτικών αγωγών συντελούν στην έλλειψή της. Οι διατροφικές πηγές που μπορεί κάποιος να επιλέξει για αυτή τη βιταμίνη είναι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, για παράδειγμα τα κίτρινα τυριά. Επίσης, τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά και το χοιρινό κρέας περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες. Το φαγητό, που χαρακτηρίζεται ως πιο πλήρες και πλούσιο σε Κ2 είναι το ιαπωνικό νατό, μία ποικιλία  σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση, αλλά δυστυχώς δεν αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής διατροφής. Άλλωστε το νατό το πρωτοανακάλυψαν Ιάπωνες στρατιώτες δεχόμενοι επίθεση, γιατί  άδειασαν βιαστικά σόγια που μόλις είχαν αρχίσει να βράζουν μέσα σε σάκους από άχυρο ρυζιού. Όταν τους άνοιξαν, μερικές μέρες αργότερα, η διαδικασία της ζύμωσης είχε ήδη αρχίσει και η γεύση τούς άρεσε πολύ!

Η αλήθεια είναι πως στην Ευρώπη δεν καταναλώνουμε νατό, αλλά ακόμα και τα άλλα τρόφιμα που περιέχουν Κ2 έχουν μεγάλο θερμιδικό περιεχόμενο και αρκετές φορές οι γιατροί συστήνουν να τα αποφεύγουν οι ασθενείς. Συνεπώς, η ανάγκη για επαρκή λήψη των αναγκαίων ποσοτήτων Κ2 μπορεί να καλυφθεί μέσω ενός συμπληρώματος διατροφής.  Ωστόσο, ειδικά σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης ή οστεοπενίας και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνες Dκαι Cή το ασβέστιο είναι απαραίτητα. Γι’ αυτό, προτιμήστε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν αυτόν τον πολύτιμο συνδυασμό  των θρεπτικών αυτών συστατικών.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της VitaminsAcademy

protinomena_title

Βιταμίνη Κ2

Στην πιο λειτουργική μορφή της σε συνδυασμό με μικροθρεπτικά συστατικά για τη φυσιολογική κατάσταση των οστών.


Βιβλιογραφία

  1. Yaegashi Y, Onoda T, Tanno K, et al. (2008) Association of hip fracture incidence and intake of calcium, magnesium, vitamin D, and vitamin K. Eur J Epidemiol 23:219–225. doi: 10.1007/s10654-008-9225-7
  2. Ushiroyama T, Ikeda A, Ueki M (2002) Effect of continuous combined therapy with vitamin K(2) and vitamin D(3) on bone mineral density and coagulofibrinolysis function in postmenopausal women. Maturitas 41:211–221.
  3. Forli L, Bollerslev J, Simonsen S, et al. (2010) Dietary vitamin K2 supplement improves bone status after lung and heart transplantation. Transplantation 89:458–464. doi: 10.1097/TP.0b013e3181c46b69
  4. Suttie JW (1995) The importance of menaquinones in human nutrition. Annu Rev Nutr 15:399–417. doi: 10.1146/annurev.nu.15.070195.002151