Η ώρα είναι περασμένη και επιτέλους κάθεστε στον καναπέ. Ανοίγετε την τηλεόραση, αλλά ξαφνικά μία ακαταμάχητη επιθυμία σας κυριεύει! Σοκολάτα! Κατευθύνεστε γρήγορα στο ντουλάπι που κρύβετε τα υλικά για τη ζαχαροπλαστική, και πριν καλά καλά το καταλάβετε έχετε ήδη καταναλώσει τα πρώτα κομμάτια μαύρης σοκολάτας. Που οφείλεται όμως η έντονη ανάγκη για γλυκό;

Που οφείλονται οι λιγούρες;

Οι «γλυκές» λιγούρες έχουν τις ρίζες τους τόσο σε φυσιολογικά, όσο και σε ψυχολογικά αίτια. Για παράδειγμα, τα παιδιά συνηθίζουν να πίνουν ένα ποτήρι γάλα πριν κοιμηθούν, καθώς είναι πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Όταν τα ίδια παιδιά μεγαλώσουν τι αναζητούν πριν το ύπνο; Ένα ποτήρι γάλα, όχι μόνο για τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και γιατί συνδέεται με τις παιδικές τους συνήθειες.

Πως αντιμετωπίζεται η επιθυμία για γλυκό;

Οι συμβουλές για τον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και της τάσης για γλυκό είναι πολλές. Πιείτε ένα ποτήρι νερό ή τσάι, μασουλήστε μερικά καρότα ή ένα φρούτο, πηγαίνετε μία βόλτα, περιμένετε 20 λεπτά, βουρτσίστε τα δόντια σας, ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό, κάνετε μικρά και τακτικά γεύματα. Πριν όμως βιαστείτε να γεμίσετε με τύψεις επειδή υποκύψατε στη γλυκιά σας επιθυμία, σκεφτείτε πως ο εμπλουτισμός της διατροφής σας με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ίσως είναι το μυστικό!

2. glyko

Συστατικά της διατροφής που σας «γλυκαίνουν»

Τα μικροθρεπτικά συστατικά που ακολουθούν παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της ζάχαρης και των υδατανθράκων, ενώ επιδρούν και στα κέντρα της όρεξης. Καθώς το σώμα δεν προειδοποιεί για ελλείψεις, φροντίστε να ενισχύσετε το διαιτολόγιό σας με καλές διατροφικές πηγές αυτών.

Μαγνήσιο

Η λιγούρα για σοκολάτα φαίνεται πως συνδέεται άμεσα με την έλλειψη μαγνησίου. Το πολύτιμο αυτό θρεπτικό συστατικό συμμετέχει σε περισσότερες από 300 αντιδράσεις του μεταβολισμού. Πιο συγκεκριμένα ισορροπεί την έκκριση ινσουλίνης και την επεξεργασία της «ζάχαρης» με σκοπό την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ακόμη, το μαγνήσιο συμμετέχει στην παραγωγή της ντοπαμίνης. Η τελευταία αποτελεί την ορμόνη της «ευχαρίστησης» επηρεάζοντας έτσι τη διάθεση, αλλά και την κατανάλωση φαγητού. Εκτός από το μαγνήσιο, η παραγωγή ντοπαμίνης ενισχύεται από την επαρκή κατανάλωση πρωτεΐνης και ιδιαίτερα στο πρωινό γεύμα (γάλα, τυρί, αυγά, φυστικοβούτυρο κλπ).

  • Που θα βρείτε το μαγνήσιο: Πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί, σιτηρά ολικής άλεσης, ψάρια, γαλακτοκομικά.

Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των βιταμινών Β, που όλες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό των γευμάτων. Ειδικότερα, η βιταμίνη Β6 διευκολύνει τη μετατροπή του αμινοξέος τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη. Η τελευταία είναι μία ακόμα ορμόνη η οποία σχετίζεται με το άγχος. Η κατανάλωση τροφών όπως τα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά, αυξάνουν την έκκριση σεροτονίνης βελτιώνοντας τη διάθεση και περιορίζοντας το στρες. Αντί όμως για γλυκά, προτιμείστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 που σας φτιάχνουν το κέφι!

  • Που θα βρείτε τη βιταμίνη Β6: πουλερικά, τόνος, σολομός, άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά, φασόλια, καρότα, μαύρο ρύζι.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος σταθεροποιεί τα επίπεδα ενέργειας, ή ζαχάρου, στο αίμα. Αποτέλεσμα της δράσης αυτής είναι να παρατείνεται το αίσθημα του κορεσμού μετά από ένα γεύμα ή σνακ. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ψευδάργυρο δεν μειώνει μόνο τις λιγούρες, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει τη γλυκιά γεύση. Δηλαδή, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το τσάι σας με λιγότερη ζάχαρη! Ακόμη, οι λιγούρες που έχουν οι νέες γυναίκες πριν την έμμηνο ρύση (περίοδο), φαίνεται πως αποδίδονται εν μέρει στα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου.

  • Που θα βρείτε τον ψευδάργυρο: θαλασσινά, άπαχο κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί, γιαούρτι.

Χρώμιο

Το χρώμιο, και ιδιαιτέρως το πικολινικό, είναι εκείνο το συστατικό της διατροφής που διευκολύνει την είσοδο της ζάχαρης στα κύτταρα με στόχο την παραγωγή ενέργειας. Ρυθμίζοντας τα επίπεδα ενέργειας στο αίμα, το χρώμιο σας βοηθά να ελέγξετε την τάση για γλυκά και τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.

  • Που θα βρείτε το χρώμιο: άπαχο κόκκινο κρέας, σπαράγγια, τυρί, σιτηρά ολικής άλεσης.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

Βιβλιογραφία

  1. M Nechifor ; D Chelărescu Modulatory role of bivalent cations on reward system. Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi , 2008, Vol.112(3), p.726-729.
  2. Shabbir F et al. Effect of diet on serotonergic neurotransmission in depression. Neurochem Int. (2013)
  3. Today’s Dietitian. July 2015 Issue By Marsha McCulloch, MS, RD, LD. Appetite Hormones. Vol. 17 No. 7 P. 26
  4. Anna M Gorczyca ; Lindsey A Sjaarda ; Emily M Mitchell ; Neil J Perkins ; Karen C Schliep ; Jean Wactawski-Wende ; Sunni L Mumford Changes in macronutrient, micronutrient, and food group intakes throughout the menstrual cycle in healthy, premenopausal women. European journal of nutrition. , 2016, Vol.55(3), p.1181-1188
  5. Eat Right. Eleese Cunningham, RDN. Stop the Cravings! Eat Right! Published July 14, 2014. Accessed March 3, 2017.

http://www.eatright.org/resource/health/weight-loss/tips-for-weight-loss/stop-the-cravings-eat-right

protinomena_title

Μαγνήσιο

Η λιγούρα για σοκολάτα φαίνεται πως συνδέεται άμεσα με την έλλειψη μαγνησίου.

Βιταμίνη Β6

Αντί για γλυκά, προτιμείστε τη  βιταμίνη Β6 που σας φτιάχνει το κέφι!  

Ψευδάργυρος

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ψευδάργυρο δεν μειώνει μόνο τις λιγούρες, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει τη γεύση.  

Χρώμιο

Ρυθμίζοντας τα επίπεδα ενέργειας στο αίμα, το χρώμιο σας βοηθά να ελέγξετε την τάση για γλυκά και τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.