Το έτος 2020 φαίνεται να συνοδεύεται από μια πολύ μεγάλη πρόκληση για το ανθρώπινο είδος. Η ασθένεια του κορωνοϊού 2019 (Coronavirus disease 2019, COVID-19), επίσης γνωστή ως οξεία αναπνευστική νόσος 2019-nCoV, είναι μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.  Αυτός ο παθογόνος μικροοργανισμός δε γνωρίζει από σύνορα με αποτέλεσμα να επεκτείνεται σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Προς το παρόν, ο  αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει καθημερινά παγκοσμίως. Ωστόσο, πόσο νέος είναι αυτός ο ιός για την ανθρωπότητα;

Η αλήθεια είναι ότι ο SARS-CoV-2 ανήκει σε μια μεγάλη και γνωστή οικογένεια ιών που ονομάζονται κορωνοϊοί, οι οποίοι έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τους επιστήμονες, καθώς μολύνουν ανθρώπους και ζώα. Μερικές φορές ένας κορωνοϊός που προσβάλλει μόνο τα ζώα μπορεί να μεταλλαχτεί και να αποκτήσει την ιδιότητα να  προσβάλλει και  τους ανθρώπους. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν ήδη ταυτοποιηθεί έξι τύποι ανθρώπινων κορωνοϊών. Τέσσερις τύποι (229E, NL63, OC43 και KHU1) είναι συνηθισμένοι και προκαλούν ήπια έως μέτρια αναπνευστική λοίμωξη, όπως το κοινό κρυολόγημα. Δύο τύποι (SARS-CoV, MERS-CoV), μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις. Στην περίπτωση του SARS-CoV-2, η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι πρόκειται για το έβδομο και πιο νέο είδος κορωνοϊού που ανακαλύφθηκε μόλις στο τέλος του 2019 στην Κίνα. Η επιστημονική κοινότητα, λοιπόν, πρέπει να «αποκωδικοποιήσει» αυτό το νέο στέλεχος που για πρώτη φορά εντοπίζεται στο ανθρώπινο είδος και να διαπιστώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για το πώς συμπεριφέρεται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες έρευνες, οι πληροφορίες που αντλούνται ως προς τα συμπτώματα και τα μέτρα προφύλαξης στον SARS-CoV-2 προέρχονται κυρίως από τα ήδη υπάρχοντα είδη κορωνοϊών. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι βιώνουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, δηλαδή αναπνευστικά προβλήματα, όπως ρινική καταρροή, πονοκέφαλο, βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Μερικές φορές, οι κορωνοϊοί μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρές λοιμώξεις, όπως πνευμονία (μόλυνση των πνευμόνων). Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τις λοιμώξεις που προκαλούν. Το θεραπευτικό σχήμα που ακολουθείται περιλαμβάνει υποστηρικτική φροντίδα και ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Βασικά μικροθρεπτικά συστατικά, σύμμαχοι στον αγώνα κατά των ιώσεων

Οι κορωνοιοί ανήκουν στο παρελθόν, στο παρόν και όπως όλα δείχνουν θα μας απασχολήσουν πολύ και στο μέλλον. Το μυστικό είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να ενισχύσουμε μέσω της διατροφής το ανοσοποιητικό σύστημά μας. Ανατρέχοντας σε δημοσιευμένες μελέτες δύο από τα θρεπτικά συστατικά που ξεχωρίζουν στη διαμόρφωση μιας ισχυρής άμυνας είναι η Βιταμίνη D3 και ο ψευδάργυρος.

Η βιταμίνη D, γνωστή για τη συμβολή της στην απορρόφηση του ασβεστίου και κατ΄ επέκταση στη διατήρηση ενός υγιούς μυοσκελετικού συστήματος, συνδέεται άμεσα με την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Ήδη το 2017 δημοσιοποιήθηκε, μέσω μιας μεγάλης μελέτης που περιελάβανε 11.000 περιπτώσεις ασθενών, ότι η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D προστατεύει από οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Η επιστημονική κοινότητα έχει αντιληφθεί το ρόλο αυτής της βιταμίνης έναντι παθογόνων μικροοργανισμών. Το 2019 έγινε η πρώτη προσπάθεια επίσημης καταγραφής των μηχανισμών δράσης της D  σε ιογενείς λοιμώξεις, ενώ είναι πλέον σαφές ότι η έλλειψή της αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης ιώσεων.  Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA), έχει εδώ και χρόνια εκδώσει επίσημο ισχυρισμό υγείας για τη συμβολή της βιταμίνης D στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αντίστοιχος ισχυρισμός υπάρχει και για τον ψευδάργυρο, το ιχνοστοιχείο που απαντάται σε κάθε ζωντανό κύτταρο του οργανισμού. Έχει διαπιστωθεί ότι μεγαλώνοντας, τα αποθέματα ψευδαργύρου στον οργανισμό μειώνονται και είναι από τις πρώτες αιτίες πτώσης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι΄ αυτό, ειδικά οι ηλικιωμένοι πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά αυτό το ιχνοστοιχείο μέσω της διατροφής τους. Αξίζει να αναφερθεί η δράση του στη συνηθέστερη αιτία του κρυολογήματος που είναι κάποιος ρινοϊός, ο οποίος φιλοξενείται και πολλαπλασιάζεται στη ρινική κοιλότητα. Ο ψευδάργυρος παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ρινοϊού και την παραμονή στο βλεννογόνο του ρινοφάρυγγα και της μύτης.

Η βιταμίνη D3, ο ψευδάργυρος και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά αποτελούν εδώ και δεκαετίες το μυστικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ανθρώπινος οργανισμός με σύμμαχο τη διατροφή μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες αρκεί να διατηρεί σε ισορροπία την ψυχολογία του. Χρειάζεται ψυχραιμία, ορθή πληροφόρηση μόνο από έγκυρους φορείς,  όπως είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, καθώς και τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Βιταμίνη D

Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Ψευδάργυρος

Απαραίτητος για το ανοσοποιητικό, ιδιαίτερα σε φιλάσθενα και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Εκχύλισμα φύλλων ελιάς

Σε συνδυασμό με βιταμίνη D και ψευδάργυρο. Ο απόλυτος φυσικός σύμμαχος για τη γρίπη και το κρυολόγημα.

Βιβλιογραφία

  1. Majid Teymoori‐Rad Fazel Shokri  Vahid Salimi  Sayed Mahdi Marash. The interplay between vitamin D and viral infections. First published:06 January 2019
  2. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ 2017; 356 (Published 15 February 2017)
  3. Vitamin D for prevention of respiratory tract infections. Rhaiza Aponte, MSHN and Cristina Palacios, PhD Nutrition Program, Graduate School of Public Health, Medical Sciences Campus, University of Puerto Rico, San Juan, Puerto Rico. June 2017
  4. Singh M1, Das RR. Zinc for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jun 18;6:CD001364.
  5. DeCook CA, Hirsch AR. Anosmia due to inhalational zinc: a case report. Chem Senses. 2000;25(5):659.
  6. Mousa HA. Prevention and Treatment of Influenza, Influenza-Like Illness, and Common Cold by Herbal, Complementary, and Natural Therapies. J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Jan;22(1):166-174.