Το καλοκαίρι είναι η εποχή του χρόνου που χαιρόμαστε την εξοχή, τον ήλιο και τη θάλασσα. Μαζί με τη ζέστη, πολλές φορές κάνουν την εμφάνισή τους και διάφοροι «απρόσκλητοι» επισκέπτες, που μπορεί να χαλάσουν τη διάθεσή μας, αλλά και τις διακοπές μας. Αν είμαστε τυχεροί αλλά και προσεκτικοί, μπορεί να γλιτώσουμε από την παρουσία τους. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος  να μας αφήσουν το σημάδι τους και μετά να φύγουν. Tα παιδιά βρίσκονται ψηλά στις… προτιμήσεις τους, καθώς αγνοούν συχνά την ύπαρξή τους ή πως να τους αποφύγουν.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της θάλασσας και πως μπορούμε να τους  αντιμετωπίσουμε

Μέσα στο νερό ο πιο αναπάντεχος “εχθρός” των κολυμβητών είναι οι μέδουσες, οι τσούχτρες και οι θαλάσσιες ανεμώνες. Από την άλλη μεριά, στην παραλία τα γνωστά σε όλους μας έντομα, όπως σφήκες, μέλισσες, κουνούπια,  έλκονται από τα ωραία αρώματα των αντηλιακών.

Μέδουσες – τσούχτρες – θαλάσσιες ανεμώνες  στο μπάνιο σας;

Όλες οι μέδουσες τσιμπούν, δεν είναι, όμως,  όλα τα τσιμπήματα ενοχλητικά ή επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Τα είδη που μπορούν να μας τσιμπήσουν  προκαλώντας ερυθρότητα και κνησμό, είναι οι γνωστές και καθόλου αγαπητές μας τσούχτρες, οι οποίες ανήκουν και αυτές στην οικογένεια των μεδουσών. Στην Ελλάδα, η μόνη μέδουσα που είναι και τσούχτρα ονομάζεται Pelagia noctiluca. Είναι πολύ συνηθισμένη η αντίληψη ότι η θαλάσσια ρύπανση ενθαρρύνει την ύπαρξη τσούχτρας ή μέδουσας. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει, αφού η αύξησή τους  δε σχετίζεται με τη ρύπανση, αλλά με άλλους παράγοντες όπως οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, οι κλιματικές αλλαγές, η υπεραλίευση  η οποία λιγοστεύει τα ψάρια που τρώνε τις μέδουσες κ.ά.

Η τσούχτρα που έρχεται σε επαφή με έναν άλλο οργανισμό, απελευθερώνει  μία τοξίνη  που υπάρχει στα πλοκάμια της με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονος ερεθισμός, πόνος, ερυθρότητα και οίδημα στη περιοχή.  Σε περιπτώσεις αλλεργίας μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα, (ναυτία, κεφαλαλγία, ταχυκαρδία, εμετό, δύσπνοια, πτώση της πίεσης κ.ά.).

Εάν, λοιπόν, η τσούχτρα κάνει την εμφάνισή της, απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο δέρμα πλοκάμια. Κατόπιν, καλό είναι να τοποθετήσετε στην περιοχή εκείνη πάγο ή κρύες κομπρέσες ή ακόμη  και κομπρέσες  με ξυδόνερο,  ώστε να περιορίσετε  την εκδήλωση τοπικών φαινομένων, όπως κνησμό, τσούξιμο και ερυθρότητα. Τέλος, εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Εάν νομίζετε ότι οι κίνδυνοι βρίσκονται μόνο μέσα στη θάλασσα, κάνετε μεγάλο λάθος. Είναι όμορφη και μοιάζει με λουλούδι  αλλά πολύ επικίνδυνη αν βρεθείτε πολύ κοντά της. Είναι η θαλάσσια ανεμώνη και  αποτελεί το νούμερο 1 εχθρό των καλοκαιρινών μας διακοπών, καθώς ένα τσίμπημά της αρκεί να μας στείλει στο νοσοκομείο. Μοιάζει με τη  μέδουσα και έχει πολλά χρώματα, κάτι που εντυπωσιάζει, ειδικά τα παιδιά, τα οποία ξεγελιούνται και την πλησιάζουν όταν τη συναντήσουν κολλημένη  πάνω στα βράχια. Γι’ αυτό η επίβλεψη των γονέων είναι απαραίτητη όταν τα παιδιά παίζουν  ανέμελα  στις παραλίες.

Στη στεριά .. μέλισσες- σφήκες-κουνούπια

Οι μέλισσες όταν τσιμπήσουν, αφήνουν  πάνω στο θύμα τους το κεντρί το οποίο πρέπει να απομακρύνουμε από το δέρμα με προσοχή, ενώ μετά από λίγο οι ίδιες ψοφούν. Δε συμβαίνει το ίδιο με την σφήκα που αφήνει μόνο το δηλητήριο και μπορεί να τσιμπήσει πολλές φορές ακόμα. Τα τσιμπήματα από κουνούπια είναι ιδιαίτερα συχνά  τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα τελευταία πέντε χρόνια, μάλιστα, τα κουνούπια  παρουσιάζονται νωρίς  λόγω της αλλαγής του κλίματος και οι πληθυσμοί τους αυξάνονται και πληθύνονται.

Ποια  είναι τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Τοπική κοκκινίλα, πρήξιμο πόνος ή φαγούρα είναι τα κυριότερα συμπτώματα στο σημείο ενός τσιμπήματος που μπορούν να διαρκέσουν από αρκετές ώρες μέχρι αρκετές ημέρες. Ευτυχώς τα τσιμπήματα αυτά συνήθως  δεν είναι επικίνδυνα. Σπάνια, υπερευαίσθητα άτομα μπορούν να παρουσιάσουν αναφυλακτική αντίδραση  και απαιτούν  άμεση ιατρική βοήθεια.

Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια για παράδειγμα προκαλούν τοπικό ερεθισμό. Συνήθως, τα συμπτώματα είναι ήπια και δε χρειάζεται καμιά θεραπεία. Αν όμως,  έχετε έντονο κνησμό, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικά κρύες κομπρέσες με νερό ή και τοπικά  αντιφλεγμονώδη σκευάσματα  για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Επιλέξτε εναλλακτικές  φυσικές λύσεις για την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων

To φαρμακείο της φύσης προσφέρει τη θεραπευτική του δύναμη στην αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από τους «γνωστούς» καλοκαιρινούς  επισκέπτες  που ταλαιπωρούν  όλους  μας,  αλλά κυρίως τα παιδιά.

Διάφορα συστατικά όπως  το χαμομήλι, η καλέντουλα , το επιλόβιο, η αλόη και η άρνικα  σε συνδυασμό μειώνουν το οίδημα στην περιοχή του τσιμπήματος,  μειώνουν τον κνησμό και προσφέρουν ήπια αντισταμινική δράση. Συγκεκριμένα, το επιλόβιο αποτελεί σήμερα αντικείμενο πολλών επιστημονικών μελετών τόσο για την αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακή  και  στυπτική του δράση, όσο και για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες που βοηθούν στη γρήγορη επούλωση του δέρματος.

Είναι, λοιπόν, αναγκαίο οι μεγάλοι, αλλά κυρίως οι γονείς  να δείξουν μία προνοητικότητα και να είναι εφοδιασμένοι με ένα «μίνι»  φαρμακείο, που να περιλαμβάνει απαραίτητα ένα after bite  προϊόν. Προτιμήστε προϊόντα με τα παραπάνω συστατικά και δεχτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες της φύσης.

Οι διακοπές δε φαντάζουν τόσο μακρινές και θα ήταν πολύ καλό να θυμηθούμε όλα όσα αφορούν στην ασφάλειά μας  για ένα ξέγνοιαστο και χωρίς περιπέτειες καλοκαίρι.

 Χαρείτε το!!!

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

After Bite Balm

Με συνδυασμό 8 φυτικών συστατικών όπως επιλόβιο, αλόη, άρνικα που έχουν καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες cranberry_juice

 

Βιβλιογραφία

1.Schepetkin IA, Ramstead AG, et al. “Therareutic Potential of Polyphenols from Epilobium Angustifolium (Fireweed)”. 2016 Aug;30(8):1287-97. doi: 10.1002/ptr.5648.

  1. Nicolaus C, Junghanns S, et al. “In vitro studies to evaluate the wound healing properties of Calendula officinalisextracts”. 2017 Jan 20;196:94-103. doi: 10.1016/j.jep.2016.12.006.

3.https://www.healthcuretips.com/best-way-to-cure-jellyfish-sting