Τη στιγμή που διαβάζετε τις παρακάτω γραμμές υπολογίζεται πως 382 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη έρχονται αντιμέτωποι με τον ζαχαρώδη διαβήτη. Δυστυχώς, οι προβλέψεις των ειδικών για το μέλλον είναι δυσοίωνες καθώς ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί στα 471 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2035.
Τι είναι ο ζαχαρώδης διαβήτης;
Ο ζαχαρώδης διαβήτης, ή διαβήτης τύπου 2, χαρακτηρίζεται από εμφάνιση υψηλών επιπέδων ζαχάρου στο αίμα. Η υπεργλυκαιμία εμφανίζεται σαν διαταραχή στο μεταβολισμό των διατροφικών συστατικών, και κυρίως των υδατανθράκων. Προκύπτει λόγω της μειωμένης έκκρισης και αποτελεσματικότητας, μίας σημαντικής ορμόνης που εκκρίνεται από το σώμα. Η τελευταία είναι γνωστή ως ινσουλίνη και συμβάλλει στην ενεργοποίηση σχεδόν όλων των μονοπατιών του μεταβολισμού και της παραγωγής ενέργειας. Αδυναμία διαχείρισης του ζαχάρου, ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη υγεία της καρδιάς, των αγγείων του νευρικού συστήματος, των ματιών και των νεφρών.
Πώς αντιμετωπίζεται ο διαβήτης;
Μέχρι και σήμερα, αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 είναι η ισορροπημένη διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Παρά την σημασία της συμμόρφωσης με τα φάρμακα, τα τελευταία ενδέχεται να παρουσιάσουν μειωμένη δραστικότητα με την πάροδο των ετών. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιβαρύνουν το συκώτι.
Ποιος ο ρόλος των φυσικών συστατικών στο διαβήτη;
Στην προσπάθεια ανεύρεσης φυσικών και οικονομικών λύσεων για τη διαχείριση του ζαχαρώδους διαβήτη, τα φυσικά συστατικά κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Η έλλειψη παρενεργειών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα τους. Εκείνο όμως που κάνει τα φυσικά συστατικά να ξεχωρίζουν είναι η πολύπλευρη δράση τους στον οργανισμό. Με άλλα λόγια, δεν περιορίζονται στη μείωση του ζαχάρου. Στόχος της κανέλλας, και των άλλων συστατικών, είναι η βελτίωση στη λειτουργία και η προστασία πολλών συστημάτων του οργανισμού ταυτόχρονα.
Πώς η κανέλλα «ρίχνει» το ζάχαρο;
Η κανέλλα αποτελεί ένα από τα πλέον μελετημένα διατροφικά συστατικά για τον έλεγχο του ζαχάρου. Οι φυσικές «αντιδιαβητικές» ουσίες που περιέχει ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών και φαίνεται πως βοηθούν:
- Στην καλύτερη έκκριση της ινσουλίνης από τον οργανισμός και συγκεκριμένα από το πάγκρεας.
- Στην ευαισθητοποίηση των κυττάρων στις δράσεις της ινσουλίνης.
- Στην αξιοποίηση του ζαχάρου, δηλαδή της γλυκόζης, από το μυϊκό σύστημα για την παραγωγή ενέργειας.
- Στη βέλτιστη αποθήκευση ενέργειας από τους υδατάνθρακες της τροφής.
- Στη σταδιακή πέψη των τροφών στο γαστρεντερικό σύστημα, συνεπώς και στον έλεγχο του ζαχάρου μετά από ένα γεύμα.
Τι λένε οι επιστήμονες για την κανέλλα;
Η κανέλα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για τη διαχείριση του ζαχάρου, των λιπιδίων και των φλεγμονών. Τα τελευταία όμως χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μελετώντας τη χρήση αυτής ως φυσική λύση για τον διαβήτη τύπου 2. Τα δεδομένα τελευταίων ερευνών προτείνουν η καθημερινή λήψη κανέλας οδηγεί σε μείωση των ακόλουθων τιμών:
- Γλυκόζη νηστείας νωρίς το πρωί
- Γλυκόζη μετά από γεύμα
- Γλυκοζυλιωμένη αιμοαφαιρίνη (HbA1C, δείκτης τριμήνου)
- Ολικής χοληστερόλης
- Τριγλυκεριδίων
Ακόμη η κανέλλα ωφελεί άτομα που βρίσκονται στο προδιαβητικό στάδιο ή έχουν κάποιο συγγενή με διαβήτη. Αντιθέτως άτομα με διαβήτη τύπου1 δεν έχουν λόγο να λάβουν κανέλλα, λόγω της παθοφυσιολογίας της πάθησης.
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως πολλοί αμφισβητούν την αξία της κανέλλας, λόγω ορισμένων αντικρουόμενων κλινικών αποτελεσμάτων. Κανείς μπορεί να παρατηρήσει πως με την πάροδο των ετών, και ενώ η αξιοπιστία και η ποιότητα των μελετών βελτιώνεται, αναδεικνύονται όλο και περισσότερο τα οφέλη της.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη κανέλας;
Έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερα από 20 διαφορετικά είδη κανέλας. Τα πλέον μελετημένα για τον έλεγχο του ζαχάρου είναι η κανέλλα Κασσία (Cinnamomum cassia) και η κανέλλα Κεϋλάνης (Cinnamomum verum). Η τελευταία υπερτερεί λόγω της απουσίας της κουμαρίνης. Μίας φυσικής ουσίας με αντιπηκτική και τοξική για το συκώτι δράση.
Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη λήψη κανέλλας με φάρμακα για το ζάχαρο;
Οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν υπάρχει αντένδειξη στο συνδυασμό της κανέλλας με φαρμακευτικές αγωγές για το διαβήτη (συλφουνυλουρίες, μετφορμίνη, θειαζίδες και άλλα). Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό όμως να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή και να πραγματοποιούνται συχνές μέτρησεις του ζαχάρου. Στόχος είναι η αποφυγή επεισοδίων υπογλυκαιμίας.
Η χρήση κανέλας στο διαβήτη έχει παρενέργειες;
Ένα άτομο με διαβήτη τύπου 2, μπορεί να ελέγξει το ζάχαρό του ξεκινώντας με την καθημερινή χρήση 500mg κανέλλας μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά όχι σκόνης μπαχαρικών όπως λένε και οι ειδικοί. Η κανέλλα δεν παρουσιάζει παρενέργειες στο γενικό υγιή πληθυσμό. Εξαίρεση αποτελούν άτομα με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό για το συκώτι.
Εκτός από την κανέλλα πολλά ακόμη φυσικά στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος και το χρώμιο, προσεγγίζουν εναλλακτικά τη διαχείριση του ζαχάρου. Μπορεί λοιπόν ο τρόπος ζωής και διατροφής να συμβάλλει στην εκδήλωση ζαχαρώδους διαβήτη, όμως τα ίδια διατροφικά συστατικά μπορούν να δώσουν τη λύση!
Ενημερωθείτε από το προσωπικό σας ιατρό πριν τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής. Μην διακόπτετε τη φαρμακευτική αγωγή χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.
Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy
Βιβλιογραφία
Davis PA, Yokoyama W. Cinnamon intake lowers fasting blood glucose: meta-analysis. J Med Food. 2011 Sep;14(9):884-9.
Costello RB, Dwyer JT, Saldanha L, Bailey RL, Merkel J, Wambogo E. Do Cinnamon Supplements Have a Role in Glycemic Control in Type 2 Diabetes? A Narrative Review. J Acad Nutr Diet. 2016 Nov;116(11):1794-1802.
Medagama AB. The glycaemic outcomes of Cinnamon, a review of the experimental evidence and clinical trials. Nutr J. 2015 Oct 16;14:108.
Ranasinghe P, Perera S, Gunatilake M, Abeywardene E, Gunapala N, Premakumara S, Perera K, Lokuhetty D, Katulanda P. Effects of Cinnamomum zeylanicum (Ceylon cinnamon) on blood glucose and lipids in a diabetic and healthy rat model. Pharmacognosy Res. 2012 Apr;4(2):73-9.
Kawatra P, Rajagopalan R. Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient. Pharmacognosy Res. 2015 Jun;7(Suppl 1):S1-6.
Κανέλα Κεϋλάνης |
Ελεύθερη κουμαρίνης, «μιμείται» τη δράση της ινσουλίνης και βοηθά στην αξιοποίηση του ζαχάρου στο σώμα. |