Έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από την έναρξη της καραντίνας και σίγουρα σε πολλούς θα έχουν λείψει τα «λαχταριστά πιάτα» από τα αγαπημένα τους εστιατόρια. Και καθώς οι γευστικές εξορμήσεις πιθανόν να καθυστερήσουν αρκετά, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να τα απολαύσουμε στο σπίτι.

Καταξιωμένοι σεφ από κορυφαία εστιατόρια του κόσμου με αστέρια Michelin μοιράζονται τις εκλεκτές συνταγές τους. Ιδιαίτερες δημιουργίες που όμως απαιτούν μόνο μερικά απλά υλικά και βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού και την υγεία του οργανισμού. Αν βαρεθήκατε να μαγειρεύετε τις κλασικές συνταγές, ήρθε η ώρα να γίνετε λίγο πιο δημιουργικοί στην κουζίνα και να «απογειώσετε» τα πιάτα σας!

Συνταγή #1

Εστιατόριο: Lygon Arms, Cotswolds, Αγγλία
Chef: Ales Maurer
Συνταγή: Lentil Pasta Bolognese

Συστατικά: 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 2 κλωνάρια σέλινο, θυμάρι, 100ml κόκκινο κρασί, 2 καρότα, 1 σεληνόριζα, 1 κολοκυθάκι, 1 γλυκοπατάτα, 500g φακές, 400g ψιλοκομμένες ντομάτες, 1 πρέζα αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ζυμαρικά της επιλογής σας, τριμμένο τυρί για γαρνιτούρα

Εκτέλεση: Σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το θυμάρι και το σέλινο με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το κόκκινο κρασί και χαμηλώστε τη φωτιά. Προσθέστε τις φακές και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά κομμένα σε μικρά κυβάκια. Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Σκεπάστε με καπάκι και σοτάρετε για ακόμα 20 λεπτά ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Σε μια κατσαρόλα βράστε ξεχωριστά τα ζυμαρικά της αρεσκείας σας, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Σερβίρετε με τριμμένη παρμεζάνα ή τυρί τσένταρ.

Συνταγή #2

Εστιατόριο: Andronis Concept Resort, Σαντορίνη, Ελλάδα
Chef: Μπάμπης Κουκουδάκης
Συνταγή: Greek Zucchini Balls (ελληνικοί κολοκυθοκεφτέδες)

Συστατικά: 1 κιλό κολοκυθάκια μέτριου μεγέθους, 250γρ τριμμένη φέτα, 100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 50γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1/2 ματσάκι φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο (τα φύλλα), 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, 50γρ ψιλοκομμένο άνηθο, 2 αυγά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση: Κόβετε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη, τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζετε, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε για 15 – 20 λεπτά να στεγνώσουν. Τα πιέζετε καλά με τα χέρια σας και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τη φέτα, το αλεύρι, τα μυρωδικά, τα αυγά, το πιπέρι και ακόμα λίγο αλάτι. Ανακατεύετε απαλά και πλάθετε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού. Τα αλευρώνετε απομακρύνοντας την περίσσεια αλευριού. Αφήνετε το ελαιόλαδο να κάψει και στη συνέχεια τηγανίζετε τους κολοκυθοκεφτέδες μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Τα τοποθετείτε σε μια χαρτοπετσέτα για να απορροφηθεί η περίσσεια του λαδιού. Προσθέστε τον άνηθο και σερβίρετε.

Συνταγή #3

Εστιατόριο: Links House του Royal Dornoch Hotel, Highlands Σκωτίας
Συνταγή: Πλούσια και θρεπτική σούπα κοτόπουλου με ρύζι

Συστατικά: 1 μεσαίο κοτόπουλο, 2 μεσαία καρότα, 2 κλωνάρια σέλινο, 1 μεσαίο κρεμμύδι, 1 πράσο, δεντρολίβανο, θυμάρι, 5L νερό, 100γρ ρύζι, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύπτετε με το νερό. Αφήνετε να σιγοβράσει και μαγειρεύετε για 40 λεπτά έως 1 ώρα. Παράλληλα ετοιμάζετε τα λαχανικά. Ξεφλουδίζετε και κόβετε τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το αφαιρείτε από την κατσαρόλα και κρατάτε το 1/3 από το ζωμό. Αφήνετε το κοτόπουλο να κρυώσει για λίγο και κρατάτε το κρέας αφαιρώντας τα κόκκαλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα σωτάρετε τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε τα καρυκεύματα. Μετά από λίγα λεπτά προσθέτετε το ρύζι, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Μαγειρεύετε για μερικά ακόμη λεπτά. Προσθέστε το κρέας από το κοτόπουλο και το ζωμό που είχατε κρατήσει. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και το ρύζι.

Συνταγή #4

Eστιατόριο:  Magdalena του The Ivy Hotel – Βαλτιμόρη
Chef: Mark Levy
Συνταγή: Πικάντικες μαύρες φακές με γιαούρτι και μέντα

Συστατικά:  ½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο, ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο, ½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους μουστάρδας, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι μαύρες φακές, 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι από κόκκινο κρασί, αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 1 φλιτζάνι γιαούρτι, ¼ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα μέντας κομμένα σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση: Ανακατεύετε τον κόλιανδρο, το κύμινο, τους σπόρους μουστάρδας και τις 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας συχνά για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτετε τις φακές και τα 3 φλιτζάνια ζωμό. Μειώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε έως ότου οι φακές γίνουν μαλακές (περίπου 30-40 λεπτά). Προσθέστε το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Μεταφέρετε τις φακές σε ένα μεγάλο μπολ και ολοκληρώστε με το γιαούρτι. Σερβίρετε με τα φύλλα μέντας.

«Μένουμε στην κoυζίνα»: Περνάμε δημιουργικά το χρόνο μας στην καραντίνα με τη μαγειρική.

Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς!

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

Πηγές:

https://www.glamourmagazine.co.uk/article/immune-boosting-recipes
(Τελευταία ενημέρωση: 30/4/2020)