Τα τελευταία χρόνια, η χρήση των φυσικών γλυκαντικών ολοένα και αυξάνεται, κυρίως λόγω της ζήτησης των καταναλωτών για εναλλακτικές πηγές ζάχαρης.
Τα γλυκαντικά υψηλής ισχύος χρησιμοποιούνται συνήθως ως υποκατάστατα ζάχαρης, καθώς είναι αρκετές φορές πιο γλυκά από την επιτραπέζια ζάχαρη, ενώ συνεισφέρουν μόνο μερικές έως και καθόλου θερμίδες όταν προστίθενται στα τρόφιμα.
Τι είναι τα γλυκαντικά υψηλής ισχύος;
Τα γλυκαντικά υψηλής ισχύος είναι συστατικά που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της γλυκιάς γεύσης των τροφίμων. Επειδή τα συγκεκριμένα γλυκαντικά είναι αρκετά πιο γλυκά από την επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη), απαιτούνται μικρότερες ποσότητες για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας με τη ζάχαρη στα τρόφιμα. Πολλοί καταναλωτές επιλέγουν να χρησιμοποιούν γλυκαντικά υψηλής ισχύος αντί της ζάχαρης για διάφορους λόγους, με κυριότερο αυτόν της μη συνεισφοράς θερμίδων στη διατροφή. Βασικό χαρακτηριστικό αυτών των γλυκαντικών ουσιών είναι ότι δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ένα από αυτά τα γλυκαντικά είναι η στέβια. Πιο συγκεκριμένα, οι γλυκοζίτες στεβιόλης είναι φυσικά συστατικά των φύλλων του φυτού Stevia rebaudiana Bertoni, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Asteraceae και προέρχεται από τμήματα της Ν. Αμερικής. Οι γλυκοζίτες στεβιόλης είναι γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες δεν αποδίδουν θερμίδες, ενώ είναι 200 με 400 φορές πιο γλυκιές από την επιτραπέζια ζάχαρη. Επίσης, είναι ασφαλής η χρήση τους από διαβητικούς, ενώ παράλληλα μελετώνται διάφορες ιδιότητες των ενώσεων που περιέχονται στους γλυκοζίτες στεβιόλης, όπως είναι η αντιφλεγμονώδης και η διουρητική δράση.
Η χρήση των καθαρών εκχυλισμάτων από το φυτό στέβια ως γλυκαντικές ουσίες έχει εγκριθεί σε αρκετές χώρες, καθώς η ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης υψηλής καθαρότητας έχει μελετηθεί συστηματικά τόσο από την επιστημονική κοινότητα, όσο και από διεθνείς φορείς αρμόδιους για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων. Αναλυτικότερα, η ειδική Επιτροπή των FAO/WHO για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA) δηλώνει την ασφαλή κατανάλωση των γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικές ουσίες και έχει καθιερώσει τα 0-4 mg γλυκοζιτών ανά κιλό σωματικού βάρους, ως αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη. Αντίστοιχη αξιολόγηση για την ασφάλεια των συγκεκριμένων ουσιών έχει πραγματοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και εν συνεχεία η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έκδωσε τον κανονισμό 1131/2011 για την έγκριση της χρήσης των γλυκοζιτών στεβιόλης στα τρόφιμα.
Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy
Βιβλιογραφία
- https://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/FoodAdditivesIngredients/ucmhtm
- https://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/FoodAdditivesIngredients/ucmhtm#Steviol_glycosides
- Carocho, Má., Morales, P., Ferreira, I.C.F.R., Sweeteners as food additives in the XXI century: A review of what is known, and what is to come, Food and Chemical Toxicology (2017), doi: 10.1016/j.fct.2017.06.046.
- Edwards, C.H., Rossi, M., Corpe, C.P., Butterworth, P.J., Ellis, P.R., The role of sugars and sweeteners in food, diet and health: Alternatives for the future, Trends in Food Science & Technology (2016), doi: 10.1016/j.tifs.2016.07.008.
- Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA), 2010. Compendium of food additive specifications. Monographs 10. Steviol glycosides.
- Κανονισμός (ΕΕ) 1131/2011, Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Vitamin C 1000mg με γλυκαντικό απο το φυτό στέβια |
|
Echinacea Extra με γλυκαντικό απο το φυτό στέβια |
|
Multi multi με γλυκαντικό απο το φυτό στέβια |