Η σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής είναι ένα θέμα με ιδιαίτερη σημασία που αφορά τις γυναίκες όλων των ηλικιών.

Τι είναι η ευαίσθητη περιοχή;

Η ευαίσθητη περιοχή, ή αλλιώς το αιδοίο, περιλαμβάνει τον κόλπο και τα γυναικεία γεννητικά όργανα που βρίσκονται εξωτερικά. Πολλές φορές, όμως, εννοούμε όλη την περιοχή του εφηβαίου, της περιοχής δηλαδή που έχει τριχοφυΐα.

Η ιδιαιτερότητα της περιοχής οφείλεται στο ότι υπάρχει η έκκριση των φυσιολογικών κολπικών υγρών, αλλά και η παρουσία τριχοφυΐας, καθώς και στο ότι η περιοχή αυτή δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τον αέρα.

Η διατήρηση ενός υγιούς αιδοίου και κόλπου βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων και δυσφορίας. Ο κόλπος φυσιολογικά έχει όξινο pH, πιο όξινο από το δέρμα του υπόλοιπου σώματος. Αυτό βοηθά στο να διατηρούνται τα καλά βακτήρια (όπως οι γαλακτοβάκιλλοι) υγιή και τα κακά βακτήρια υπό έλεγχο.

Ο κόλπος καθαρίζεται φυσικά μόνος του, καθώς διαθέτει ένα εσωτερικό ‘’λιπαντικό’’.  Η έκκριση διαφανών ή λευκών υγρών είναι φυσιολογική. Οι αδένες στον τράχηλο παράγουν ένα φυσικό λιπαντικό που κρατά τον κόλπο υγρό. Αυτό το φυσικό λιπαντικό ‘’ταξιδεύει’’ προς τον κόλπο, βοηθώντας στη διατήρηση ενός καθαρού και υγιεινού περιβάλλοντος. Με απλά λόγια, οι εκκρίσεις είναι ο φυσικός τρόπος καθαρισμού του κόλπου και είναι μία ένδειξη της καλής υγείας του.

Πώς να διατηρείται καθαρή;

Η ευαίσθητη περιοχή κάθε γυναίκας είναι μοναδική. Γι αυτό και χρειάζεται την κατάλληλη περιποίηση. Η χρήση κοινών σαπουνιών ή αφρόλουτρων, οι εσωτερικές και συχνές πλύσεις, είναι πιθανό να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν θέματα όπως αλλαγές στην οσμή, ξηρότητα, φαγούρα ή υποτροπιάζουσες μολύνσεις, διαταράσσοντας την ισορροπία του pH του κόλπου και της ευαίσθητης περιοχής. Η σωστή υγιεινή παίζει σημαντικό ρόλο στο να μη διαταραχθεί αυτή η ισορροπία του pH και κατά συνέπεια να αποφευχθούν κολπικές μολύνσεις, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα.

Επομένως, είναι προτιμότερο η περιοχή να πλένεται καθημερινά, με ζεστό νερό και ήπια, χωρίς συνθετικά αρώματα, καθαριστικά. Στην αγορά υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής. Προσφέρουν καθαριότητα με ήπιο αλλά αποτελεσματικό τρόπο, διατηρώντας παράλληλα τη φυσική ισορροπία του pH του κόλπου. Πολλά από αυτά έχουν φυσικές συνθέσεις, βασισμένες κυρίως σε φυτικά συστατικά βιολογικής καλλιέργειας και χωρίς αλλεργιογόνα. Όταν γίνεται χρήση προϊόντων σε ευαίσθητα και εσωτερικά μέρη του σώματος, θα πρέπει να μην περιέχουν χημικές ουσίες και ορμόνες. Αυτές οι ουσίες μπορούν συχνά να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις, που οδηγούν σε ερεθισμό, καύση ή βλάβη των ιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως και το 60% αυτών που εφαρμόζουμε στο δέρμα μας, ιδιαίτερα στους βλεννογόνους, όπως ο κόλπος, μπορεί να απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος, με τον ίδιο τρόπο, όπως και η από του στόματος φαρμακευτική αγωγή.

Είναι πολύ σημαντικό, ακόμα, η ευαίσθητη περιοχή να καθαρίζεται αλλά και να στεγνώνεται σωστά, ιδιαίτερα μετά τη σωματική άσκηση. Μετά τη γυμναστική ή το κολύμπι είναι απαραίτητη η αλλαγή εσωρούχου, ώστε η περιοχή να παραμένει φρέσκια και καθαρή.

Συμβουλές για την καθημερινή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής

  • Πλύνετε όλα τα νέα εσώρουχα πριν τα φορέσετε και χρησιμοποιήστε ήπια απορρυπαντικά. Έπειτα ξεπλύνετε τα καλά ώστε να έχει απομακρυνθεί όλο το απορρυπαντικό.
  • Επιλέξτε εσώρουχα με καβάλο από βαμβάκι και σε σχήματα που δε θα προκαλέσουν ενοχλήσεις στην περιοχή.
  • Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις και τη χρήση αποσμητικών, κοινών αφρόλουτρων, ελαίων μπάνιου, ή άλλων αρωματισμένων προϊόντων, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς, αλλεργικές αντιδράσεις ή να απομακρύνουν τα φυσικά υγρά που διατηρούν τον κόλπο καθαρό.
  • Αποφύγετε τα στενά ρούχα.

Η φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής υγιεινής των γυναικών.

Επιλέξτε ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα που ταιριάζουν στις ανάγκες σας και πληρούν υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της VitaminsAcademy

protinomena_title

YES CLEANSE

Με βιολογικά ενεργά φυτικά συστατικά (καλέντουλα και αλόη βέρα), υποαλλεργικοί και με ισορροπημένο pH.


Βιβλιογραφία

  1. The American College of Obstetricians and Gynecologists. Vulvovaginal Health: FAQ 190, November 2015. Τελευταία πρόσβαση:09/10/2018.
  2. National Vulvodynia Association. Self-Help Tips. Τελευταία πρόσβαση:09/10/2018.
  3. https://www.womenshealthmag.com/health/a19988510/healthy-vagina/
  4. https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/keeping-your-vagina-clean-and-healthy/