Στην ερώτηση γιατί η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου, μπορεί κανείς να απαντήσει με χίλιους τρόπους. Χωρίς τις βροχές του φθινοπώρου, χωρίς την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού και μακριά από τις κρύες μέρες του χειμώνα, την άνοιξη ανοίγει και η διάθεσή μας. Με τη φύση ολάνθιστη να επιδεικνύει το πιο όμορφο πρόσωπό της και τον ουρανό γεμάτο χαρούμενα χρώματα αισθανόμαστε πιο ζωντανοί, πιο δυνατοί και πιο υγιείς.
Η αλήθεια είναι ότι με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σταδιακά το τελευταίο που πιστεύουμε ότι θα μας συμβεί είναι να αρρωστήσουμε! Μέχρι που το πρώτο φτέρνισμα κάνει την εμφάνισή του. Συνήθως, η άνοιξη λόγω της άνθισης της φύσης σχετίζεται με αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έξαρση ιώσεων και κρυολογημάτων ακόμα και την ανοιξιάτικη περίοδο. Με την εμφάνιση του κορωναϊού, η οποία εξελίσσεται σε πανδημία επικρατεί μια έντονη ανησυχία τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα πρώτα συμπτώματα ταυτίζονται με εκείνα των κοινών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, βήχα ή δύσπνοια και μυαλγίες ή καταβολή.
Είναι αντικειμενικά δύσκολο, να ελεγχθεί απόλυτα η εξάπλωση ενός τέτοιου ιού και το ίδιο ισχύει και για άλλους γνωστούς ιούς όπως αυτός της γρίπης. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να προστατεύουμε εμείς οι ίδιοι τον οργανισμό μας τηρώντας τα προτεινόμενα μέτρα ασφαλείας αλλά και φροντίζοντας την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η διατροφή παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ενδυνάμωση και στην υποστήριξη όλων των λειτουργιών του σώματος. Είναι πρακτικά αναγκαίο να δίνουμε στον οργανισμό μας όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν στο σχηματισμό μιας ισχυρής άμυνας.
Θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Τα συστατικά που με βάση την παραδοσιακή χρήση αλλά και τις επιστημονικές έρευνες συμβάλλουν στην θωράκιση της άμυνας ανήκουν κυρίως σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα φυτικά συστατικά.
Από τις βιταμίνες απόλυτα συνυφασμένη με το ανοσοποιητικό είναι η C. Αποτελεί την πιο γνωστή αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία όχι μόνο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας, αλλά συμμετέχει και σε πολλές άλλες σημαντικές λειτουργίες. Εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι, grapefruit, μανταρίνι, ή κόκκινες πιπεριές, papaya και φράουλες αποτελούν σημαντικές πηγές της C. Από την άλλη μεριά και η βιταμίνη D, γνωστή για την ενίσχυση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό συμβάλλει και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, το συκώτι, λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες και οι κρόκοι αυγών.
Προχωρώντας στα μέταλλα, ο ψευδάργυρος υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα στους ρινοϊούς, ενώ είναι ένα ιχνοστοιχείο, που έχει επουλωτικές ιδιότητες. Διατροφικές πηγές του είναι τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, το σουσάμι, το ταχίνι, και οι ξηροί καρποί. Επίσης, το σελήνιο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς βρίσκεται φυσιολογικά σε ιστούς του όπως ο σπλήνας και οι λεμφαδένες. Η συμπλήρωση της διατροφής με σελήνιο μπορεί να διεγείρει τον πολλαπλασιασμό κυττάρων του ανοσοποιητικού ενώ η έλλειψή του έχει συνδεθεί με την εμφάνιση, τη μολυσματικότητα και την εξέλιξη ορισμένων ιογενών λοιμώξεων. Τα αμύγδαλα Βραζιλίας, τα θαλασσινά, το συκώτι, το κόκκινο κρέας και διάφορα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως δημητριακά, καρποί, σπόροι και λαχανικά περιέχουν σελήνιο.
Η τρίτη κατηγορία θρεπτικών συστατικών που στηρίζουν την άμυνα περιλαμβάνει εξιδεικευμένα φυτικά συστατικά. Ένα από πιο δημοφιλή είναι η εχινάκεια. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Φαίνεται ότι επιταχύνει το ρυθμό ανάρρωσης, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό βοηθώντας στη μείωση της συχνότητας ασθενειών. Τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει στραφεί και σε άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά που εδώ και αιώνες θωρακίζουν πολύπλευρα την υγεία. Το εκχύλισμα φύλλων της ελιάς είναι ένα από αυτά καθώς περιέχει εκατοντάδες ουσίες οι οποίες συνεργάζονται για τα θετικά αποτελέσματα στην υγεία του ανθρώπου. Ξεχωρίζει μια πολυφαινόλη που λέγεται ελαιοευρωπαΐνη, η οποία προσφέρει πολύπλευρη αντιοξειδωτική αντιμικροβιακή και αντιϊκή προστασία.
Το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι ότι μπορείτε να χτίσετε αργά και σταθερά ένα ισχυρό «φρούριο» απέναντι σε λοιμώξεις κάθε είδους, με σύμμαχο τη διατροφή! Αν πάλι δεν προλαβαίνετε να διαμορφώσετε ένα πλήρες διαιτολόγιο λόγω της έντονης καθημερινότητας, αναζητήστε όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά ή και συνδυασμούς αυτών σε εξιδεικευμένα συμπληρώματα διατροφής. Ενημερωθείτε από έγκυρους φορείς, όπως είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αλλά και από το φαρμακοποιό σας καθώς το φαρμακείο αποτελεί τον πιο προσβάσιμο χώρο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.
Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy
Βιταμίνη C |
Η πιο αγαπημένη βιταμίνη όλων των εποχών, γιατί οι ιδιότητές της ως συμπλήρωμα διατροφής φροντίζουν τον οργανισμό ανεξαρτήτως καιρού. | |
Βιταμίνη D |
Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. | |
Ψευδάργυρος |
Απαραίτητος για το ανοσοποιητικό, ιδιαίτερα σε φιλάσθενα και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. | |
Echinacea |
Παραδοσιακό φυτό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. | |
Εκχύλισμα φύλλων ελιάς |
Ο απόλυτος φυσικός σύμμαχος για τη γρίπη και το κρυολόγημα. |
Βιβλιογραφία
- El SN, Karakaya S. Olive tree (Olea europaea) leaves: potential beneficial effects on human health. Nutr Rev. 2009 Nov;67(11):632-8.
- Barbaro B, Toietta G, Maggio R, Arciello M, Tarocchi M, Galli A, Balsano C. Effects of the olive-derived polyphenol oleuropein on human health. Int J Mol Sci. 2014 Oct 14;15(10):18508-24.
- Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Dr. Ioanna Chinou. Assessment report on Olea europaea L., folium. EMA/HMPC/430506/2009. 22 November 2011.
- Jawad M. et al. (2012) Safety and Efficacy Profile of Echinacea purpureato Prevent Common Cold Episodes: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Evid Based Complement Alternat Med.
- Mathes A et al. Herbs and other dietary supplements: current regulations and recommendations for use to maintain health in the management of the common cold or other related infectious respiratory illnesses. J Pharm Pract. (2010)
- Heimer KA, Hart AM, Martin LG, Rubio-Wallace S. Examining the evidence for the use of vitamin C in the prophylaxis and treatment of the common cold. J Am Acad Nurse Pract. 2009 May;21(5):295-300.