Τι και εάν ο καιρός έχει φτιάξει και η μόνη σκέψη είναι πως θα βρεθείτε σε μία παραλία; Μαζί με τις ηλιόλουστες ημέρες έρχονται και οι εξετάσεις για τους μαθητές, τους φοιτητές, αλλά και τις οικογένειές τους! Μάθετε πως με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές μπορείτε να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τις ημέρες των εξετάσεων.

Μαθησιακές επιδόσεις: Είναι η διατροφή ο κρίκος που λείπει;

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχία των μαθητών και των φοιτητών στις εξετάσεις δεν περιορίζονται στις ώρες του διαβάσματος! Η ψυχική και σωματική ισορροπία είναι καθοριστικής σημασίας, και η διατροφή μπορεί να την εξασφαλίσει. Για τους περισσότερους, τα καθημερινά γεύματα δεν αποτελούν προτεραιότητα κατά την διάρκεια των εξετάσεων, καθώς οι εύκολες και λιγότερο θρεπτικές επιλογές έρχονται πρώτες στις προτιμήσεις.

Επιλέγοντας ποικιλία διαφορετικών τροφίμων, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας ένας μαθητής ή φοιτητής καταφέρνει να:

  • Αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να μειώσει την κόπωση.
  • Βελτιώσει τις επιδόσεις.
  • Αυξήσει την ικανότητα συγκέντρωσης.
  • Βελτιώσει τη διάθεση και να ελέγξει το στρες.

Διατροφικά συστατικά για power επιδόσεις!

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως η διατροφή αποτελεί καύσιμο για τον οργανισμό. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ περισσότερα από πηγή ενέργειας. Τα αναρίθμητα θρεπτικά συστατικά της θα μπορούσαν να παρομοιαστούν καλύτερα με τους συντελεστές μία μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής. Ο καθένας έχει το δικό του ρόλο, και όλοι συνεργάζονται αρμονικά για να πάρει μία ταινία το Oscar! Κάπως έτσι αναλογιστείτε πως δρουν δυναμικά και τα συστατικά της διατροφής για να αριστεύσετε στις εξετάσεις. Όλα μαζί και το καθ’ ένα ξεχωριστά!

  • Βιταμίνες Β: Αποτελούνται από 8 διαφορετικές βιταμίνες οι οποίες στηρίζουν τόσο την ικανότητα απομνημόνευσης, έχουν αντιστρές ιδιότητες, βελτιώνουν τη διάθεση και απελευθερώνουν ενέργεια από τις τροφές. Είναι οι βασίλισσες του διαβάσματος και θα τις βρείτε σε: ξηρούς καρπούς, σιτηρά ολικής άλεσης, τροφές ζωϊκής προέλευσης.
  • Μαγνήσιο: Είναι ο σημαντικότερος αγγελιοφόρος του νευρικού συστήματος, γι αυτό και συμβάλλει στη μείωση του άγχους. Θα το βρείτε σε πολλές τροφές όπως οι σπόροι και τα πράσινα λαχανικά.
  • Ψευδάργυρος: Έλλειψη του πολύτιμου μετάλλου επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης, ενώ συμπλήρωση της διατροφής με αυτό αυξάνει την αντίληψη των μαθητών. Η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου είναι το κόκκινο κρέας, αλλά και τα όσπρια.
  • Σίδηρος: Μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα και φυσικά στο εγκέφαλο! Χαμηλά επίπεδα σιδήρου, χωρίς απαραίτητα την ύπαρξη αναιμίας, επιδρούν αρνητικά στην απόδοση. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με σίδηρο καταναλώνοντας: κόκκινο κρέας μία φορά την εβδομάδα, όσπρια ή σκούρα πράσινα λαχανικά συνδυαστικά με βιταμίνη C (ξύδι, λεμόνι).
  • Πολυφαινόλες: Θρεπτικά συστατικά των φυτών, των φρούτων και των λαχανικών που προστατεύουν ολόκληρο τον οργανισμό. Μάλιστα, όσο πιο σκούρα τα λαχανικά, τόσο περισσότερες πολυφαινόλες περιέχουν! Παραδείγματα είναι η θεοβρωμίνη της σοκολάτας υγείας που τονώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και η L- θεανίνη του τσαγιού που ηρεμεί!

Μικρά διατροφικά «μυστικά» για να γράψετε στις εξετάσεις

2.diatrofika mystika

Έμφαση θα πρέπει να δίνεται συνολικότερα στην ποιότητα της διατροφής. Πώς όμως μεταφράζεται η ποιότητα σε καθημερινές συνήθειες; Ακολουθούν μικρές καθημερινές συμβουλές για υγιεινές διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

  • Μην υποτιμήσετε ένα καλό πρωινό: Η επίδραση του πρωινού στις ακαδημαϊκές επιδόσεις είναι αποδεδειγμένη, με σημαντικότερη βελτίωση να παρατηρείται στους βαθμούς των μαθητών και στην ενέργεια.
  • Προτιμήστε του «σύνθετους» υδατάνθρακες: Θα τους βρείτε στα σιτηρά ολικής άλεσης και στα φρούτα, και θα σας αποδώσουν «καθαρή» ενέργεια που διαρκεί.
  • Αντισταθείτε στους «εύπεπτους» υδατάνθρακες: Γλυκίσματα, αρτοσκευάσματα, και ροφήματα με ζάχαρη, σας «ξυπνούν» αμέσως, αλλά γρήγορα θα σας κάνουν να αισθανθείτε ατονία.
  • Μην ξεχνάτε την καλή ενυδάτωση: Προτιμείστε το νερό, το γάλα ή ένα ποτήρι πράσινο τσάι για τις ατελείωτες νύχτες του διαβάσματος. Αποφύγετε την καθημερινή κατανάλωση καφέ.
  • Διατηρήστε το βάρος σας: Μαθητές και φοιτητές με φυσιολογικό βάρος αξιοποιούν καλύτερα την ενέργεια και τα συστατικά της διατaροφής, επιτυγχάνοντας καλύτερες επιδόσεις.

Συμπληρώματα διατροφής για άριστες επιδόσεις

Με αρχή τις ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής μπορούν να ενισχύσουν δράσεις όπως: η κάλυψη των αυξημένων αναγκών, η συγκέντρωση, η απόδοση, η ενέργεια και η συναισθηματική ισορροπία. Ζητήστε τη συμβουλή του φαρμακοποιού ή άλλου ειδικού υγείας για να κάνετε την κατάλληλη επιλογή για εσάς.

Γράφει η Επιστημονική Ομάδα της Vitamins Academ

 

protinomena_title

Διατροφικά θρεπτικά συστατικά

Δρουν όλα μαζί και το καθ’ ένα ξεχωριστά για άριστες επιδόσεις.

Βιταμίνες Β

Ενισχύουν την ικανότητα απομνημόνευσης, έχουν αντιστρές ιδιότητες, βελτιώνουν τη διάθεση και απελευθερώνουν ενέργεια.

Μαγνήσιο

Συμβάλλει στη μείωση του άγχους.

Σίδηρος

Μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Φυσική πηγή καφεΐνης

Δίνει άμεση ενέργεια με φυσικό τρόπο!

Ανθοϊάματα Bach

Περιέχουν φυτικά συστατικά που απομακρύνουν την ένταση και τις αρνητικές σκέψεις των εξετάσεων.

Βιβλιογραφία

  1. Today’s Dietitian. Chrissy Carroll, MPH, RD. Better Academic Performance — Is Nutrition the Missing Link? Vol. 16 No. 10 P. 64
  2. Anderson AS, Good DJ. Increased body weight affects academic performance in university students. Prev Med Rep. 2016 Dec 28;5:220-223.
  3. Florence MD, Asbridge M, Veugelers PJ. Diet quality and academic performance. J Sch Health. 2008 Apr;78(4):209-15; quiz 239-41.
  4. Taras H. Nutrition and student performance at school. J Sch Health. 2005 Aug;75(6):199-213.
  5. Correa-Burrows P, Burrows R, Blanco E, Reyes M, Gahagan S. Nutritional quality of diet and academic performance in Chilean students. Bull World Health Organ. 2016 Mar 1;94(3):185-92
  6. Edefonti V, Rosato V, Parpinel M, Nebbia G, Fiorica L, Fossali E, Ferraroni M, Decarli A, Agostoni C. The effect of breakfast composition and energy contribution on cognitive and academic performance: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2014 Aug;100(2):626-56.