Εάν η φράση «δεν θυμάμαι τι έφαγα εχθές» δεν είναι για εσάς μία απλή καθημερινή έκφραση, αλλά πραγματικότητα τότε ίσως πρέπει να σκεφτείτε και πάλι τι τρώτε. Όταν αισθάνεστε πεσμένη την ενέργειά σας και ενδίδετε σε ένα σακουλάκι τσιπς ή μερικά μπισκότα έχετε αναλογιστεί με πόσα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά ταΐζετε τον οργανισμό σας; Μετά από μερικές δεκαετίες όπου οι επεξεργασμένες, έτοιμες τροφές γεμάτες ζάχαρη και λιπαρά εισέβαλαν για τα καλά στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, υπάρχει πλέον μεγάλη στροφή προς την ισορροπημένη διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς αποδεδειγμένα το τι επιλέγουμε να βάλουμε στο πιάτο μας μπορεί να μας προστατεύσει, ή να μας οδηγήσει με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια, σε χρόνια νοσήματα. Η υγιεινή διατροφή έχει τον τρόπο της να μας προφυλάξει από τις ασθένειες της καρδιάς, από το υψηλό ζάχαρο (ζαχαρώδης διαβήτης), την αυξημένη πίεση (υπέρταση), την παχυσαρκία και όχι μόνο. Τι συμβαίνει όμως με τον εγκέφαλο και ποιος ο ρόλος της διατροφής στην προστασία του;
Εκεί τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα καθώς μιλάμε για το πιο σύνθετο «μηχάνημα» στο σώμα μας. Μπορεί να μην έχει βρεθεί ακόμη η θεραπεία για το Alzheimer’s υπάρχουν όμως τροφές οι οποίες όταν καταναλωθούν θωρακίζουν τον εγκέφαλό μας. Στην πλειοψηφία τους οι τροφές αυτές δρουν είτε αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας δηλαδή τα κύτταρα, είτε βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο. Πάμε όμως να δούμε όμως ποια είναι τα τρόφιμα εκείνα που τροφοδοτούν στην κυριολεξία τον εγκέφαλό μας. Το πρώτο συστατικό είναι πολύ Ελληνικό και πολύ διαφημισμένο. Είναι το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει μονοακόρεστα καλά λιπαρά που μελέτες έχουν δείξει πως προστατεύουν την καρδιά μας, άρα και το μυαλό μας. Η υγεία του εγκεφάλου συνδέεται άμεσα με την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς εκείνο διανέμει το αίμα σε όλα τα όργανα του σώματος, αρά και στον εγκέφαλο.
- Χρησιμοποιείστε ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο ανά άτομο σε κάθε γεύμα
Καλά λιπαρά συστατικά δεν περιέχει μόνο το ελαιόλαδο αλλά και τα λιπαρά ψάρια. Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα ωμέγα 3 λιπαρά και τα οφέλη τους. Τα ωμέγα 3 παίζουν σημαντικό ρόλο στην «αρχιτεκτονική» των κυττάρων του εγκεφάλου, βοηθώντας κάποιον να μάθει νέες πληροφορίες ευκολότερα, να ξεχνάει παλιές δυσκολότερα και να αποδίδει σε πνευματικό επίπεδο καλύτερα.
- Αντικαταστήστε τουλάχιστον 1 με 2 φορές την εβδομάδα το κόκκινο κρέας με κάποιο λιπαρό ψάρι όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα και η ρέγκα.
Η αντιοξειδωτική και καρδιοπροστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών τα κατατάσσει πολύ ψηλά στη λίστα με τις διατροφικές επιλογές για την προστασία του εγκεφάλου. Οι περισσότερες σχετικές μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως μία δίαιτα πλούσια σε φυτικές τροφές μειώνει τις πιθανότητες κάποιος να εμφανίσει Alzheimer’s στο μέλλον.
- Την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία παρέχουν τα σκουρόχρωμα φρούτα και λαχανικά, είναι λοιπόν καιρός να αγαπήσετε τα μούρα, αλλά και να εμπλουτίσετε τη σαλάτα σας με σπανάκι.
- Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η δράση της χολίνης, που είναι πρόδρομο μόριο της ακετυλοχολίνης μίας ουσίας που μεταφέρει τα σήματα στον εγκέφαλό μας. Σε μεγάλη Αμερικανική μελέτη, άτομα τα οποία κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες χολίνης τα πήγαν καλύτερα σε τεστ μνήμης αναδεικνύοντας έτσι το σημαντικό ρόλο που ενδέχεται να παίζει η ουσία στην λειτουργία του εγκεφάλου μας. Τρόφιμα πλούσια σε χολίνη είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα αυγά.
Τα δημητριακά προσφέρουν τριπλό όφελος στον εγκέφαλό καθώς του παρέχουν αντιοξείδωση με την βιταμίνη Ε, ενέργεια και αποδοτικότητα με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. ‘Έλλειψη ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1,Β2, Β6, Β12 και φυλλικό οξύ) έχει παρατηρηθεί πως επιταχύνει την απώλεια γνωστικής λειτουργίας και μνήμης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Θυμηθείτε πως, οι βιταμίνες Β είναι κινητήριος μοχλός για το νευρικό σύστημα.
- Από τα άσπρα, επεξεργασμένα σιτηρά και τα προϊόντα τους (αλεύρι, μακαρόνια, ψωμί) έχουν απομακρυνθεί τα πιο θρεπτικά μέρη. Για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη και τις βιταμίνες των σιτηρών επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης.
Την ίδια στιγμή που μία δίαιτα πλούσια στα παραπάνω τρόφιμα θα κρατάει σε φόρμα τον εγκέφαλό σας υπάρχουν άλλες συνήθειες οι οποίες θα πρέπει να αποφεύγονται. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
- Το κάπνισμα
- Το αλκοόλ, πάνω από 1 ποτήρι ημερησίως για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες
- Η καθιστική ζωή, ακόμα και μία απλή βόλτα με τα πόδια είναι καλύτερη από το τίποτα
- Τα έτοιμα φαγητά και οι μεγάλες μερίδες
- Το πολύ αλάτι, συνιστάται η κατανάλωση μόλις μιας κουταλιάς του γλυκού αλάτι την ημέρα
- Τα λιπαρά, κυρίως ζωικής προέλευσης όπως αυτά που βρίσκουμε στο κρέας και στα ολόπαχα γαλακτοκομικά
- Η ζάχαρη, συστατικό κυρίων επεξεργασμένων τροφίμων, όπως το ψωμί, τα μπισκότα, οι σάλτσες κ.α.
Εάν θέλετε λοιπόν να αυξήσετε την πνευματική σας απόδοση, να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας από την κούραση, το στρές ή εν γένει από το σύγχρονο τρόπο ζωής δεν έχετε παρά να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με καλά λιπαρά, πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Βιβλιογραφία 1. Solfrizzi V1, Panza F, Frisardi V, Seripa D, Logroscino G, Imbimbo BP, Pilotto A.. Diet and Alzheimer’s disease risk factors or prevention: the current evidence. Expert Rev Neurother. 2011 May;11(5):677-708. doi: 10.1586/ern.11.56. 2. Yian Gu and Nikolaos Scarmeas. Dietary Patterns in Alzheimer’s Disease and Cognitive Aging. Curr Alzheimer Res. 2011 August ; 8(5): 510–519. 3. Poly C1, Massaro JM, Seshadri S, Wolf PA, Cho E, Krall E, Jacques PF, Au R. The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort. Am J Clin Nutr. 2011 Dec;94(6):1584-91. doi: 10.3945/ajcn.110.008938. Epub 2011 Nov 9. 4. Harvard Women’s Health Watch. Boost your memory by eating right. Δημοσίευση Οκτώβριος 2012. Τελευταία ανάκτηση 12/9/2014.http://www.health.harvard.edu/newsletters/Harvard_Womens_Health_Watch/2012/August/boost-your-memory-by-eating-right 5. Alzheimer’s Association. Adopt a Brain-Healthy Diet. Τελευταία ανάκτηση 12/9/2014. http://www.alz.org/we_can_help_adopt_a_brain_healthy_diet.asp