Βασική αρχή για να χάσει κανείς κιλά είναι η ενέργεια που λαμβάνει από τη διατροφή να είναι λιγότερη από εκείνη που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει, για να εκτελέσει τις καθημερινές δραστηριότητες ή για την άθληση. Ένας μέσος άνθρωπος χρειάζεται περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα για να διατηρήσει το βάρος του σταθερό, όσοι όμως ακολουθούν μία στερητική δίαιτα μπορεί να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση ενέργειας παίρνοντας λιγότερες από 800 θερμίδες σε καθημερινή βάση. Οι διατροφές που είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες είναι δημοφιλείς ανάμεσα σε ανθρώπους που θέλουν άμεσα αποτελέσματα, απ’ όσους έχουν εξαντληθεί από μακροχρόνιες προσπάθειες να χάσουν βάρος με συμβατικούς τρόπους, από αθλητές ή από εκείνους που αποφασίζουν να δοκιμάσουν δίαιτες αστραπή που γίνονται της μόδας μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Πόσο αποτελεσματικές είναι οι δίαιτες εξπρές;
Οι δίαιτες αστραπή είναι πολύ αποτελεσματικές όταν ακολουθούνται για μικρό χρονικό διάστημα. Σε πρόσφατη μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε σε Ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να χάσουν κατά μέσο όρο 11 κιλά σε 8 εβδομάδες. Μην σας ξεγελάσει όμως αυτό το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα.
Μπορεί κανείς να διατηρήσει τα κιλά που έχασε με μια δίαιτα εξπρές;
Ίσως αυτό να είναι και το πιο καίριο ερώτημα, μιας και τι αξία έχει μία δίαιτα εάν τελικά πάρουμε όλα τα κιλά πίσω; Φαίνεται λοιπόν πως ακολουθώντας μία δίαιτα εξπρές για να χάσει κανείς τα κιλά των διακοπών και να ξαναμπεί στα χειμωνιάτικα παντελόνια, το πιθανότερο είναι πως μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχει επανέλθει στο βάρος που είχε όταν ξεκίνησε την προσπάθεια για δίαιτα. Ενώ δηλαδή θα χάσει αρκετά κιλά στην αρχή, μετά από 1 περίπου χρόνο θα τα ξαναπάρει. Αυτό είναι το φαινόμενο γιο- γιο, που παρατηρείτε όταν χάνουμε απότομα βάρος και μετά το παίρνουμε πίσω και ξεκινάμε καινούρια διατροφή, και ου το καθεξής.
Γιατί είμαστε καταδικασμένος να πάρει κανείς πίσω όλα τα κιλά που έχασε με μία δίαιτα εξπρές;
Αυτό συμβαίνει για έναν πολύ απλό λόγο. Οι διατροφές με λίγες θερμίδες δεν ακολουθούνε ένα διατροφικό μοτίβο που μπορεί κανείς να εφαρμόσει για όλη του τη ζωή. Μπορεί κανείς να ζήσει χωρίς το αγαπημένο του φαγητό ή με πολύ μικρές μερίδες; Επιπλέον οι δίαιτες αυτές επηρεάζουν την κοινωνική ζωή των ανθρώπων καθώς καθιστούν σχεδόν απαγορευτική την έξοδο για φαγητό με φίλους.
Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτελούν όσοι μετά από μία δίαιτα με πολύ λίγες θερμίδες υιοθετούν ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο, μία διατροφή δηλαδή που περιλαμβάνει ποικιλία απ’ όλα τα τρόφιμα στις σωστές ποσότητες. Επιπλέον κλειδί στην διατήρηση του βάρους είναι η άθληση καθώς οδηγεί στην καύση περισσότερων θερμίδων.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μιας δίαιτας εξπρές;
Ακολουθώντας ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα διατροφής στερούμε από τον οργανισμό μας βασικά θρεπτικά συστατικά τα οποία είχε συνηθίσει να λαμβάνει σε αφθονία στο παρελθόν. Ακόμα και εάν έχουμε μικρή ποσότητα αποθηκευμένη στο σώμα μας, πολύ γρήγορα θα τη χρησιμοποιήσουμε. Αποτέλεσμα της στέρησης αυτής είναι οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φολικό οξύ, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το κάλιο.
Η κόπωση είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα ατόμων που ακολουθούν εξαντλητικές δίαιτες, ακριβώς γιατί δεν δίνουν στον οργανισμό τα απαραίτητα «καύσιμα». Φυσικά οι επιπτώσεις ποικίλουν και κυμαίνονται από τριχόπτωση ή αφυδάτωση, μέχρι πολύ σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τις νεαρότερες γυναίκες όπου αυστηρή δίαιτα και μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές διαταραχές και διακοπή της έμμηνου ρύσης (περίοδος).
Πέραν των σημαντικότατων ελλείψεων οι δίαιτες αστραπή οδηγούν σε αυξημένη απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας, και πολύ λιγότερο στην απώλεια λίπους.
Εάν θέλετε να χάσετε βάρος αποφύγετε τις ακρότητες. Η ισορροπημένη διατροφή είναι εκείνη που θα σας βοηθήσει χωρίς στερήσεις, ανεπιθύμητες παρενέργειες και «πισωγυρίσματα» να φτάσετε το στόχο σας.Μόλις χάσετε τα κιλά που θέλετε, όχι μόνο θα αισθάνεστε πιο ανανεωμένος/η αλλά θα γνωρίζετε πώς πρέπει να διατρέφεστε για να συντηρήσετε το βάρος σας, χωρίς την ίδια στιγμή να στερείστε. Να θυμάστε ότι υγιής θεωρείται η απώλεια 0.5 έως 1 κιλού την εβδομάδα, αριθμός ο οποίος επηρεάζεται από το φύλο, την ηλικία, τη φυσική δραστηριότητα και άλλους παράγοντες.
Βιβλιογραφία
1. Academy of Nutrition & Dietetics. Evidence Analysis Libraries. Very Low Calorie Diets. 2007.
2. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Very Low-calorie Diets. Τελευταία διόρθωση 31 Ιανουαρίου, 2014. Τελευταία ανάκτηση 1/10/2014.
http://www.win.niddk.nih.gov/publications/low_calorie.htm
3. Papadaki A1, Linardakis M, Plada M, Larsen TM, van Baak MA, Lindroos AK, Pfeiffer AF, Martinez JA, Handjieva-Darlenska T, Kunešová M, Holst C, Saris WH, Astrup A, Kafatos A; Diet, Obesity and Genes (DiOGenes) Project. A multicentre weight loss study using a low-calorie diet over 8 weeks: regional differences in efficacy across eight European cities. Swiss Med Wkly. 2013 Jan 21;143:w13721. doi: 10.4414/smw.2013.13721.
4. Reljic D1, Jost J, Dickau K, Kinscherf R, Bonaterra G, Friedmann-Bette B. Effects of pre-competitional rapid weight loss on nutrition, vitamin status and oxidative stress in elite boxers. J Sports Sci. 2014 Sep 26:1-12.