Μοιάζει αρκετά με το τζίντζερ και ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae. Ο λόγος για το τροπικό φυτό Alpinia galanga με προέλευση από τη Νοτιοανατολική Ασία. Καλλιεργείται στην Ινδοκίνα, την Ταϋλάνδη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία.

Ετυμολογικά, το galanga προέρχεται από το περσικό/αραβικό όνομα »qulanjan» ή »khalanjan», το οποίο είναι πιθανότατα μια προσαρμογή του κινέζικου »gao liang jiang» που σημαίνει ψηλό, καλό τζίντζερ. Ως προς το γένος Alpinia, είναι στη μνήμη ενός Ιταλού βοτανολόγου Prospero Alpina.

Είναι ευρέως γνωστό ως «μεγάλο γκαλάνγκα», λόγω του μεγάλου και χοντρού ριζώματός του. Εξωτερικά έχει καστανοκίτρινο χρώμα, με πιο σκουρόχρωμες ραβδώσεις, εσωτερικά όμως το χρώμα του είναι κιτρινωπό ή λευκό. Το άρωμά  του είναι παρόμοιο με αυτό του τζίντζερ, αλλά πιο έντονο, ενώ η φρέσκια ρίζα του φυτού είναι πιο ξυλώδης, συμπαγής και σκληρή από αυτή του τζίντζερ. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται είναι το ρίζωμα και το φρούτο. Έχει ευρεία εφαρμογή σε πολλές Ασιατικές χώρες ως μπαχαρικό και αρωματική ουσία στα τρόφιμα.

Το γκαλάνγκα ήταν γνωστό στους αρχαίους Ινδιάνους, ενώ στη Δύση υπήρξε από τον Μεσαίωνα. Οι διεγερτικές και τονωτικές του ιδιότητες αναγνωρίζονται από τους Άραβες που το έδιναν στα άλογά τους για να είναι πιο «ζωηρά», καθώς και από τους Ταρτάρους που το έπιναν ως αφέψημα. Το ρίζωμα έχει πικάντικη γεύση και διαθέτει διεγερτικές, αφροδισιακές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, ενώ βοηθά και την πέψη, μειώνοντας το φούσκωμα.

Τα οφέλη του στην υγεία

  • Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται ως μέσο συντήρησης διαφόρων τροφίμων.
  • Το εκχύλισμα του φυτού έχει αντιμικροβιακή δράση σε συγκεκριμένα βακτήρια που μολύνουν τρόφιμα.
  • Το ρίζωμα του φυτού διαθέτει φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που φαίνεται να μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της δράσης ορισμένων κυτταροτοξικών παραγόντων.
  • Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του και σύμφωνα με μελέτη, υποστηρίζεται ότι μπορεί να έχει προστατευτική δράση στον εγκέφαλο, βοηθώντας στη μείωση ορισμένων εκφυλισμών της γνωσιακής λειτουργίας σχετιζόμενων με την ηλικία.
  • Στην Αγιουβερδική ιατρική και σε άλλες Ασιατικές κουλτούρες, χρησιμοποιείται για να μειώσει τον πόνο του στομάχου και να διευκολύνει πεπτικά προβλήματα.

EnXtra® – το πρώτο και μοναδικό πατενταρισμένο εκχύλισμα του αυθεντικού φυτού Alpinia galanga

  • Καλλιεργείται σε επιλεγμένες ορεινές περιοχές της Νότιας Ινδίας, χωρίς φυτοφάρμακα και συλλέγεται με το χέρι για να εξασφαλισθεί η βέλτιστη δραστικότητά του.
  • Κλινικά μελετημένο ότι βελτιώνει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση έως και 5 ώρες.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της καφεΐνης ή και να συνδυαστεί με αυτήν για να ενισχύσει τη δράση της, αποτρέποντας παράλληλα το λεγόμενο »caffeine crash».
  • Δεν περιέχει καφεΐνη, γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, γλουτένη και συντηρητικά, ενώ είναι κατάλληλο για vegan.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε αυτό το ιδιαίτερο φυτικό συστατικό, μπορείτε να αναζητήσετε εξειδικευμένα προϊόντα που το περιλαμβάνουν, με τα πιο δημοφιλή να είναι τα ενεργειακά και αθλητικά ροφήματα.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Ισοτονικό ενεργειακό ρόφημα

Με ηλεκτρολύτες, σάκχαρα και EnXtra για ενυδάτωση, ενέργεια και εγρήγορση πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης.

 

Βιβλιογραφία

  1. Mohiuudin, E & Akram, M & Naveed, Akhtar & Asif, Muhammad & Shah, Pervaiz & Saeed, Tariq & Malik, Nadia. (2011). Medicinal potentials of Alpinia galanga. Journal of medicinal plant research. 5. 6578-6580. 10.5897/JMPR11.525.
  2. Cao, R., Fu, K., Lv, X. et al. Inflammation (2014) 37: 1453. https://doi.org/10.1007/s10753-014-9870-9
  3. Shu, YS., Tao, W., Miao, QB. et al. Inflammation (2014) 37: 1661. https://doi.org/10.1007/s10753-014-9894-1
  4. POH BEE CHEAH, SEONG PEI GAN; Antioxidative/Antimicrobial Effects of Galangal and α-Tocopherol in Minced Beef. J Food Prot1 March 2000; 63 (3): 404–407. doi: https://doi.org/10.4315/0362-028X-63.3.404
  5. Kojima-Yuasa et al. / Chemico-Biological Interactions 257 (2016) 101-109
  6. Rachkeeree, A., Kantadoung, K., Suksathan, R., Puangpradab, R., Page, P. A., & Sommano, S. R. (2018). Nutritional Compositions and Phytochemical Properties of the Edible Flowers from Selected Zingiberaceae Found in Thailand. Frontiers in nutrition, 5, 3. doi:10.3389/fnut.2018.00003
  7. Shalini Srivastava, Mark Mennemeier & Surekha Pimple (2017): Effect of Alpinia galanga on Mental Alertness and Sustained Attention With or Without Caffeine: A Randomized Placebo-Controlled Study, Journal of the American College of Nutrition, DOI: 10.1080/07315724.2017.1342576