Η ηλίαση είναι μία παθολογική κατάσταση και προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει τη θερμότητά του. Στην ουσία, η ηλίαση είναι ο πιο κοινός τύπος θερμοπληξίας, ο οποίος συμβαίνει εξαιτίας ενός συνδυασμού αφυδάτωσης και υπερθέρμανσης του σώματος. Οι πιο ευπαθείς ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Τα συμπτώματα που συνήθως αισθανόμαστε όταν πάσχουμε από ηλίαση είναι ναυτία, ζάλη, έμετος, ταχυκαρδία, πονοκέφαλος και προβλήματα εφίδρωσης. Αν η έκθεση στον ήλιο συνεχιστεί, τότε η ηλίαση μπορεί να εμφανίσει πιο έντονα συμπτώματα, όπως πυρετός, λιποθυμία και ζωτικές βλάβες οργάνων, θέτοντας σημαντικό κίνδυνο για την υγεία μας.

Πώς αποφεύγουμε την ηλίαση;

Για να προστατευτούμε από την ηλίαση καλό είναι να αποφεύγεται η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες προτιμούμε σκιερά και δροσερά μέρη, ντυνόμαστε με άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, φοράμε καπέλο και γυαλιά ηλίου. Καλό είναι να καταναλώνουμε πολλά φρούτα, λαχανικά αλλά και πολλά υγρά, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη ποτά. Τα γεύματα θα πρέπει να είναι μικρά χωρίς λιπαρά και να φροντίζουμε μέσα από αυτά για τη λήψη αλατιού, ώστε να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Αποφεύγουμε τις μεγάλες διαδρομές με τα μέσα συγκοινωνίας, τους χώρους με συνωστισμό και τη βαριά σωματική εργασία σε ζεστούς χώρους. Δεν ξεχνάμε να κάνουμε συχνά ντους με χλιαρό νερό.

Πώς αντιμετωπίζουμε την ηλίαση;

Εάν αισθανθούμε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, όταν βρισκόμαστε σε έκθεση στον ήλιο, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μεταβούμε όσο πιο σύντομα γίνεται σε δροσερό, ευάερο και σκιερό μέρος. Μία καλή επιλογή είναι οι χώροι με κλιματισμό. Αφαιρούμε τυχόν βαριά ρούχα και βρέχουμε το πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος με κρύο νερό. Χρησιμοποιούμε πάγο μόνο αν η θερμοκρασία δεν πέφτει. Πίνουμε πολύ νερό για να μπορέσει το σώμα μας να ενυδατωθεί και να επαναφέρει τη σωστή θερμοκρασία του. Τέλος, αν υπάρχει η δυνατότητα, κάνουμε δροσερό ντους και ξαπλώνουμε με ελαφρώς ανασηκωμένο το κεφάλι.

Η ηλίαση είναι μία αρκετά σοβαρή κατάσταση που δεν πρέπει ποτέ να παραμελήσουμε κάποιο σύμπτωμά της και πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, έτσι ώστε να προλάβουμε τυχόν επιπτώσεις στη λειτουργία των ζωτικών οργάνων. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, τότε καλό θα ήταν να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή ή ακόμα και να μεταβούμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Καθώς τα παιδιά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για την ηλίαση, πρέπει να τα προστατέψουμε φροντίζοντας να πάρουμε όλα τα μέτρα πρόληψης και εφαρμόζοντας πάντα αντηλιακό.

Και ενώ σίγουρα η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, είναι πολύ χρήσιμο κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο να διατηρούμε την ισορροπία των ηλεκτρολυτών για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας. Η αναπλήρωσή τους γίνεται με κατάλληλη διατροφή, με πρόσληψη υγρών ή με τη λήψη ηλεκτρολυτών ως συμπλήρωμα διατροφής.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Ηλεκτρολύτες

Για άμεση ενυδάτωση του οργανισμού και ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Με υπέροχη γεύση λεμόνι.

Οι … αθλητικοί ηλεκτρολύτες

Υποτονικό διάλυμα με ταυτόχρονη παρουσία μετάλλων, ιχνοστοιχείων και γλυκόζης για γρήγορη αναπλήρωση ηλεκτρολυτών και άμεση παροχή ενέργειας στον οργανισμό. Με υπέροχη γεύση λεμόνι.

Βιβλιογραφία

  1. Cheuvront, R. W. Kenefick (2014) Dehydration: Physiology, Assessment and Performance Effects, Comprehensive Physiology, 4, 257-285, DOI: 10.1002/cphy.c130017
  2. El-Sharkawy et al. (2015) Acute and chronic effects of hydration status on health, Nutrition Reviews, 73 (2), 97–109, https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv038
  3. Kingsley M. et al. (2014) Effects of carbohydrate-hydration strategies on glucose metabolism, sprint performance and hydration during a soccer match simulation in recreational players, Journal of Science and Medicine in Sport, 17 (2), 239-43, DOI: https://doi.org/10.1016/j.jsams.2013.04.010