Η διάρροια είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Oι υψηλές θερμοκρασίες και τα μολυσμένα νερά προκαλούν εύκολα αλλοίωση των τροφίμων και ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων ή παρασίτων. Η αντιμετώπιση της διάρροιας τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να είναι πιο δύσκολη απ’ ότι τον υπόλοιπο χρόνο, γιατί  σε συνδυασμό με την έντονη εφίδρωση αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής αφυδάτωσης. Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι μπορούν να χάσουν μεγάλες ποσότητες υγρών και ηλεκτρολυτών με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. 

Από τι προκαλούνται οι διάρροιες;

Οι διάρροιες προκαλούνται  από ποικίλους μικροοργανισμούς (βακτηρίδια, ιούς, παράσιτα), που μεταδίδονται με την τροφή και το νερό. Η ζέστη του καλοκαιριού αποτελεί ιδανικό παράγοντα για το γρήγορο πολλαπλασιασμό τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διάρροιας;

Η διάρροια συνήθως ξεκινά με  πόνους στην κοιλιακή χώρα, που ακολουθούνται από υδαρείς κενώσεις, απώλεια όρεξης, ναυτία και αφυδάτωση. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις εμφανίζεται πυρετός, απώλεια βάρους και εξάντληση. Συνήθως, τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε μία έως τρεις ημέρες. Εάν η διάρροια διαρκεί περισσότερο, πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Μέτρα πρόληψης της  διάρροιας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Πλένετε τα χέρια σας συχνά και σωστά

Λόγω της  εφίδρωσης το καλοκαίρι, τα μικρόβια  μπορούν να εξαπλωθούν με πολύ γρήγορο ρυθμό. Καλό είναι να πλένετε τα χέρια σας ή να τα καθαρίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα, γιατί μειώνετε την πιθανότητα εισόδου επιβλαβών βακτηρίων στον οργανισμό σας.

Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά

Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σωστά και σχολαστικά με καθαρό νερό προτού τα φάτε. Επίσης, φρεσκοκομμένες σαλάτες και φρούτα θα πρέπει να καταναλώνονται αμέσως. Θυμηθείτε, ότι πρέπει να κρατήσετε μακριά οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει στην αναπαραγωγή παρασίτων και βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια.

 Τρώτε καλά μαγειρεμένα τρόφιμα

Φροντίστε να μαγειρεύετε τα τρόφιμα σε υψηλή θερμοκρασία πριν τα καταναλώσετε, όπως το κρέας, το κοτόπουλο και τα αυγά, καθώς μπορεί να περιέχουν ζωντανά παράσιτα και βακτήρια και να έχουν ως αποτέλεσμα  οξείες καταστάσεις διάρροιας. Στη συνέχεια, ό,τι περισσέψει τοποθετείστε το στο ψυγείο.

 Μην κολυμπάτε σε μολυσμένες θάλασσες και πισίνες

Το κολύμπι και οι βουτιές στη θάλασσα είναι οι αγαπημένες δραστηριότητες του καλοκαιριού. Ενημερωθείτε για τα καθαρότητα των  υδάτων, γιατί το νερό είναι μία εύκολη οδός εξάπλωσης ιών και βακτηρίων. Αποφεύγετε λοιπόν να κολυμπάτε σε «θολά» νερά.

Αποφύγετε τα αντιβιοτικά όσο το δυνατόν περισσότερο

Τα αντιβιοτικά εργάζονται σκληρά για να σκοτώσουν τα κακά βακτηρίδια στο σώμα σας, δυστυχώς, όμως, καταστρέφουν και τα καλά βακτήρια, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχή της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας το έντερο, οξείες λοιμώξεις και διάρροιες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ειδικά, θα πρέπει να προσπαθήσετε να περιορίσετε τη λήψη αντιβιοτικών για μικρές λοιμώξεις και να στραφείτε σε άλλες ολιστικές θεραπείες. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν τα πράγματα να επανέλθουν σε «ορθή» πορεία.

Δείτε μερικούς  αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της οξείας διάρροιας

Ενυδατωθείτε: Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική όταν έχετε διάρροια. Η αφυδάτωση από τη διάρροια μπορεί να καταστεί επικίνδυνη τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ηλικιωμένους. Η κύρια θεραπεία της οξείας διάρροιας είναι η αναπλήρωση της απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών. Αν και το νερό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πρόληψη της αφυδάτωσης που προκαλείται από τη διάρροια, δεν περιέχει ηλεκτρολύτες. Για άμεση αναπλήρωση των υγρών του σώματος λάβετε συμπληρώματα ηλεκτρολυτών.

Προτιμήστε τρόφιμα με στυπτική δράση

Η ιδανική διατροφή είναι το ρύζι, το σιμιγδάλι, οι βραστές πατάτες και τα ζυμαρικά. Από φρούτα προτιμήστε μήλα και μπανάνες. Το τσάι με λεμόνι είναι πολύ αποτελεσματικό ρόφημα για την αντιμετώπιση της διάρροιας.

Λαμβάνετε προβιοτικά και όχι μόνο…

Τα προβιοτικά είναι πηγές «καλών» βακτηρίων, ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι λειτουργούν στην εντερική οδό σας για να δημιουργήσουν ένα υγιές περιβάλλον. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι βακτηριακά στελέχη όπως το  Lactobacillus  acidophilus, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της διάρροιας. Επίσης, τα προβιοτικά μπορεί να μειώσουν το χρόνο της μολυσματικής διάρροιας κατά μισή μέρα με 2 ημέρες.

Η μαγιά κάνει θαύματα

Ο τύπος μαγιάς που προέρχεται από το είδος  Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS 5926 ( Saccharomyces boulardii ), έχει ανάλογη δράση με τα προβιοτικά. Η  μαγιά που προέρχεται από τον μύκητα Saccharomyces cerevisiae Hansen, περιέχει ειδικά ένζυμα. Χάρη στην ιδιότητα αυτών των ενζύμων, να αντισταθμίζουν τις τοξίνες από τη λήψη αντιβιοτικών, τα περιστατικά διάρροιας μειώνονται. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία οξείας διάρροιας και να αποτρέψει, ή τουλάχιστον, να μειώσει τον κίνδυνο διάρροιας του ταξιδιωτών.

Μερικές από τις καλύτερες  διατροφικές πηγές φυσικών προβιοτικών είναι: το γιαούρτι, η μαύρη σοκολάτα, το κεφίρ, τα μαλακά τυριά, το ενισχυμένο γάλα κ.ά. Η αναπλήρωση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου μπορεί να γίνει και με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν βιοενεργά κύταρρα του σακχαρομύκητα Hansen σε συνδυασμό με γαλακτικά βακτήρια  Lactobacillus acidophilus για τη θεραπεία της οξείας διάρροιας, για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Φυσική –αντιμετώπιση της διάρροιας

Βιολογικώς ενεργά  κύτταρα μαγιάς Saccharomyces cerevisiae Hansen, σε συνδυασμό με γαλακτικά βακτήρια Lactobacilus acidophilus, εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β6.

 

Βιβλιογραφία

  1. Guandalini S. “Probiotics for prevention and treatment of diarrhea”. J Clin Gastroenterol. 2011 Nov;45 Suppl:S149-53. doi: 10.1097
  2. Dinleyici ECEren M, et al. “Effectiveness and safety of Saccharomyces boulardii for acute infectious diarrhea”. Expert Opin Biol Ther. 2012 Apr;12(4):395-410. doi: 10.1517
  3. Corrêa NBPenna FJ, et al. “Treatment of acute diarrheawith Saccharomyces boulardii in infants”. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2011 Nov;53(5):497-501. doi: 10.1097