Ο καυτός ήλιος και η θάλασσα μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά μας, ακριβώς όπως μπορούν να βλάψουν το  δέρμα μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου καταστρέφει τη μελανίνη, τη φυσική χρωστική που δίνει το χρώμα στα μαλλιά μας, παράγονται ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε θάμπωμα, αποχρωματισμό και ευθραυστότητα των τριχών. Το αλάτι, όσο μένει στα μαλλιά, τα αφυδατώνει, τα αδυνατίζει και προκαλεί σπασίματα στις τρίχες. Η σωστή φροντίδα και η υγιεινή διατροφή αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για πλούσια, λαμπερά και   δυνατά  μαλλιά.

Δείτε μερικά μυστικά που θα  βοηθήσουν να προστατέψετε τα μαλλιά σας  αυτό το καλοκαίρι.

Φοράτε καπέλο. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατέψετε όχι μόνο την επιδερμίδα, αλλά και τα μαλλιά σας από την οξειδωτική δράση του ήλιου. Οι «επιθέσεις» του ήλιου, αφυδατώνουν, ξηραίνουν, και δημιουργούν άγρια υφή στο τριχωτό της κεφαλής.

Τα μαλλιά  χρειάζονται αντηλιακό όσο και το σώμα σας: Χρησιμοποιείστε προϊόντα με αντηλιακά φίλτρα, τα οποία προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και εμποδίζουν το ξεθώριασμα των βαμμένων μαλλιών.

Βρέξτε τα μαλλιά με νερό βρύσης πριν από το κολύμπι:  Έτσι  δεν θα απορροφήσουν πολύ αλάτι από τη θάλασσα ή χλώριο από την πισίνα. Λουστείτε με χλιαρό ή δροσερό νερό, γιατί το ζεστό νερό προκαλεί ξηρότητα στα μαλλιά. Μη ξεχνάτε να τα ενυδατώνετε με μαλακτικές κρέμες ή μάσκες θρέψης και ενυδάτωσης, πλούσιες σε πρωτεΐνες  που δυναμώνουν  και  χαρίζουν  λάμψη και υγεία στα μαλλιά.

Αποφεύγετε το πιστολάκι: Ο καυτός αέρας αφυδατώνει και καταστρέφει τα ήδη ταλαιπωρημένα από τη θάλασσα και την πισίνα μαλλιά σας. Αφήστε τα να στεγνώσουν αργά και φυσικά.

Για την υγεία των μαλλιών δεν αρκεί να χρησιμοποιείτε μόνο τα σωστά καλλυντικά, αλλά σημασία έχει και η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.

Τι να φάτε για γερά μαλλιά

Πρωτεΐνες: Τα μαλλιά είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνες. Η κερατίνη είναι μία φυσική πρωτεΐνη, το δομικό  συστατικό των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος. Αποτελείται από  αμινοξέα όπως  η L- κυστεΐνη που περιέχει θείο,  βελτιώνοντας σημαντικά την ενυδάτωση της τρίχας. Εάν δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή σας, τα μαλλιά σας είναι πιθανό να γίνουν ξηρά, εύθραυστα και αδύναμα. Το εκχύλισμα κεχριού ενισχύει τη παραγωγή κερατίνης  αυξάνοντας την ανθεκτικότητα και την υγεία του τριχωτού. Εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών είναι το κρέας, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα , τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα όσπρια και τα καρύδια.

Βιταμίνη Α: Στο σώμα το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.  Βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας και των μαλλιών και ενισχύει την υγιή ανάπτυξη της τρίχας.  Προστατεύει τα μαλλιά από την ξηρότητα και τη θαμπάδα. Τρόφιμα που είναι υψηλά σε β-καροτένιο, είναι χρώματος   πορτοκαλί / κίτρινα λαχανικά,  όπως τα καρότα, οι κολοκύθες και οι γλυκοπατάτες.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C  έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση για την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και συμβάλλει στη  παραγωγή  κολλαγόνου, για πιο πλούσια και δυνατά μαλλιά.  Η βιταμίνη C βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις πατάτες.

Βιοτίνη:  Η βιοτίνη είναι μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β, η οποία ενισχύει την παραγωγή κερατίνης, είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη  και την αύξηση του όγκου των μαλλιών. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό ή αραίωση μαλλιών. Τρόφιμα πλούσια σε βιοτίνη, είναι το  συκώτι, ο κρόκος αυγού,  το αλεύρι σόγιας, οι γλυκοπατάτες και τα αμύγδαλα.

Βιταμίνες BComplex: Οι Β5, Β6, Β12 και το φολικό οξύ βοηθούν στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των θυλακίων της τρίχας. Η βιταμίνη Β5, Β6 βρίσκεται σε τροφές όπως το κοτόπουλο, το χοιρινό, το συκώτι, το ψάρι, τη σόγια και τους ξηρούς  καρπούς. Το φολικό οξύ βρίσκεται  στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το συκώτι και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Τέλος, η Β12 βρίσκεται σε  ζωικές πηγές όπως συκώτι, κόκκινο κρέας, αυγά, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε δρα ως αντιοξειδωτικό και συμβάλλει  στη μείωση των επιδράσεων των ελεύθερων ριζών από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι τα πράσινα  φυλλώδη  λαχανικά,  φυτικά έλαια (όπως από φύτρο σίτου, αραβοσιτέλαιο και έλαια σόγιας) και ξηροί καρποί.

Σίδηρος : Η έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε τριχόπτωση ενώ οι πιο πλούσιες τροφές σε απορροφήσιμο σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας.

Ψευδάργυρος και σελήνιο: Ο ψευδάργυρος βοηθά στην ανάπτυξη της τρίχας και προστατεύει τις ρίζες.  Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών και σε ξηρό δέρμα. Το σελήνιο αποτελεί κορυφαίο αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο, απαραίτητο για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, χαρίζοντας λάμψη   στα μαλλιά  σας. Μια καλή πηγή ψευδαργύρου είναι τα στρείδια, το μοσχαρίσιο κρέας και τα αυγά, και του σεληνίου είναι τα αμύγδαλα Βραζιλίας, τα μανιτάρια, το συκώτι,  ο σολομός και οι ηλιόσποροι.

Χαλκός: Ο χαλκό αποτελεί ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για το χρωματισμό των μαλλιώνΗ έλλειψή του οδηγεί στο γκριζάρισμα της τρίχας. Τροφές  πλούσιες σε χαλκό είναι το συκώτι, τα στρείδια, οι αχιβάδες, τα φιστίκια κάσιους, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και οι φακές.

Πυρίτιο: Το πυρίτιο  βελτιώνει την ευθραυστότητα της τρίχας και τη δημιουργία πυκνών και λαμπερών μαλλιών. Τροφές πλούσιες σε πυρίτιο είναι τα φασόλια, τα αγγούρια,  οι κόκκινες και  πράσινες  πιπεριές και η βρώμη.

Η πλούσια σε πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία διατροφή  θα βοηθήσει τα μαλλιά σας να παραμείνουν δυνατά και λαμπερά. Αν ετοιμάζεστε για διακοπές,  μπορείτε να  ενισχύσετε τη προσπάθειά σας  για πλούσια και όμορφα μαλλιά λαμβάνοντας  παράλληλα συμπληρώματα διατροφής .

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Πλούσια , λαμπερά  και υγιή μαλλιά

Μοναδικός συνδυασμός από  αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα και ιχνοστοιχεία. cranberry_juice


Βιβλιογραφία

  1. Miniaci MC,  Irace C, et al. “Cysteine Prevents the Reduction in KeratinSynthesis Induced by Iron Deficiency in Human Keratinocytes”. J Cell Biochem. 2016 Feb;117(2):402-12.
  2. Martin KR. “Silicon: the health benefits of a metalloid”. Met Ions Life Sci.2013;13:451-73. doi: 10.1007/978-94-007-7500-8_14.
  3. Marsh JMDavis MG,et al. “Preserving fibre health: reducing oxidative stress throughout the life of the hairfibre”. Int J Cosmet Sci. 2015 Dec;37 Suppl 2:16-24. doi: 10.1111/ics.12285.