Το φθινόπωρο είναι μία εποχή κατά την οποία παρατηρείται έντονη τριχόπτωση, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος. Τα μαλλιά μας αποτελούν μέρος του σώματός μας και χρειάζονται και αυτά την ανάλογη φροντίδα.

Το βασικό συστατικό της τρίχας είναι η κερατίνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται στα τριχοθυλάκια στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος. Καθώς τα θυλάκια παράγουν νέα κύτταρα τρίχας, τα παλιά κύτταρα ωθούνται προς τα έξω διαμέσου της επιφάνειας του δέρματος με ρυθμό περίπου 15cm το χρόνο. Οι τρίχες που βλέπουμε είναι στην πραγματικότητα μία σειρά νεκρών κυττάρων κερατίνης. Κάθε άνθρωπος έχει περίπου 100.000 με 150.000 τρίχες και χάνει φυσιολογικά μέχρι 100 την ημέρα1.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας χωρίζεται σε 3 φάσεις1:

  • Αναγέννηση – ενεργή ανάπτυξη μαλλιών που διαρκεί  από 2 έως 6 χρόνια.
  • Καταγένεση — μεταβατική ανάπτυξη μαλλιών η οποία διαρκεί 2-3 εβδομάδες.
  • Τελογένεση — φάση ανάπαυσης που διαρκεί περίπου 2-3 μήνες. Στο τέλος αυτής της φάσης τα μαλλιά πέφτουν, νέες τρίχες τα αντικαθιστούν και ο κύκλος της ανάπτυξης αρχίζει ξανά.

Οι αλλαγές που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την υγεία των μαλλιών μας προκαλούνται από διάφορους παράγοντες όπως είναι οι φλεγμονές, η γενετική προδιάθεση, περιβαλλοντικές συνθήκες και ορμονικά θέματα5. Τα κύτταρα των θυλάκων της τρίχας έχουν έναν υψηλό κύκλο διεργασιών και ως εκ τούτου ο μεταβολισμός τους απαιτεί ικανοποιητική  παροχή σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Μία θερμιδική υστέρηση ή η έλλειψη διαφόρων συστατικών, όπως είναι οι πρωτεΐνες, τα μέταλλα, βασικά λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες, λόγω μειωμένης πρόσληψής τους, μπορούν να οδηγήσουν σε δομικές δυσμορφίες, αλλαγές στο χρώμα ή απώλεια μέρους των μαλλιών4.

Οι πιο συχνοί λόγοι απώλειας μαλλιών σχετίζονται με:

  • Κληρονομικότητα
  • Άγχος
  • Επιβάρυνση των μαλλιών με υψηλή θερμότητα, βαφές, προϊόντα styling
  • Ηλικία
  • Ελλιπής διατροφή, ιδιαίτερα σε σίδηρο και πρωτεΐνη
  • Διαταραχές του θυρεοειδούς

Τροφές για υγιή μαλλιά2,3

Ψάρια για λάμψη

Ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει αυτά τα πολύτιμα συστατικά, έτσι πρέπει να τα προσλάβουμε από τις τροφές ή τα συμπληρώματα διατροφής. Τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη γενικότερη προστασία του οργανισμού μας, καθώς επίσης και στη σωστή ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ τα βοηθούν να διατηρούνται  λαμπερά και υγιή.

Γιαούρτι για ανάπτυξη

Το γιαούρτι είναι μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, δομικό συστατικό των μαλλιών. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β5 ή αλλιώς παντοθενικό οξύ, μία ουσία που συμβάλλει στη ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής και στην ανάπτυξη των τριχών. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει έναντι της αραίωσης και της απώλειας των μαλλιών.

Σπανάκι για μείωση της ευθραυστότητας της τρίχας

Όπως τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έτσι και το σπανάκι είναι γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, σίδηρο, β-καροτένιο, φολικό οξύ και βιταμίνη C. Οι παραπάνω ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών, καθώς τα βοηθούν να διατηρούνται ενυδατωμένα και να μη σπάνε.

Σίδηρος για πρόληψη της απώλειας μαλλιών

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή κερατίνης ή και απώλειας μαλλιών. Σημαντική πηγή σιδήρου αποτελούν το κόκκινο κρέας, ειδικά το συκώτι, αλλά και τα οστρακοειδή. Άλλες τροφές που περιέχουν αυτό το πολύτιμο μέταλλο είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά, σπόροι, σόγια, φακές και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία, όμως, πρέπει να καταναλώνονται μαζί με πηγή βιταμίνης C για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Πρωτεΐνες για πυκνά μαλλιά

Όταν δεν προσλαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης, η ανάπτυξη των μαλλιών δε γίνεται με ικανοποιητικό ρυθμό και δεδομένου ότι οι παλαιότερες τρίχες πέφτουν, μπορεί να οδηγηθούμε σε απώλεια μαλλιών. Πηγές πρωτεϊνών με λιγότερο κορεσμένο λίπος αποτελούν το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.

Γλυκοπατάτες για λαμπερά μαλλιά

Ξηρά και θαμπά μαλλιά; Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε μια αντιοξειδωτική ουσία, το      β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, μέσα στον οργανισμό μας. Η ουσία αυτή βοηθά στην προστασία των μαλλιών από την ξηρότητα και τη θαμπάδα. Ενισχύει επίσης την παραγωγή σμήγματος από τους αδένες στο τριχωτό της κεφαλής, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ξηρότητα. Το β-καροτένιο υπάρχει και σε άλλα λαχανικά πορτοκαλί χρώματος, όπως είναι τα καρότα, η κολοκύθα, το πεπόνι και τα μάνγκο.

Κανέλα για καλύτερη αιμάτωση

Η κανέλα βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, μέσω της οποίας μεταφέρονται το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά στους θύλακες των τριχών.

Αυγά για την ανάπτυξη

Το αυγό αποτελεί πηγή πρωτεϊνών και μίας βιταμίνης που ονομάζεται βιοτίνη. Η βιοτίνη βρίσκεται στο κίτρινο του αυγού (κρόκος) και βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών, καθώς και στην ενίσχυση των εύθραυστων νυχιών.

Οστρακοειδή

Τα οστρακοειδή είναι μία κατηγορία τροφίμων πλούσιων σε ψευδάργυρο. Έλλειψη αυτού του ιχνοστοιχείου μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση, καθώς τα δομικά κύτταρα της τρίχας ενισχύονται από την παρουσία του.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

Βιβλιογραφία

  1. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/understanding-hair-loss-basics#1 (Last accessed: 23/10/17)
  2. https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-foods-healthy-hair (Last accessed: 23/10/17)
  3. Lynne J. Goldberg, Yolanda Lenzy (2010), Nutrition and hair, Clinics in Dermatology 28, 412–419.
  4. Andreas M. Finner (2013), Nutrition and Hair, Deficiencies and Supplements, Dermatol Clin, 31, 167–172, http://dx.doi.org/10.1016/j.det.2012.08.015.
  5. Trisia Breitkopf et al. (2013), The Basic Science of Hair Biology, What Are the Causal Mechanisms for the Disordered Hair Follicle?, Dermatol Clin, 31, 1–19, http://dx.doi.org/10.1016/j.det.2012.08.006.

protinomena_title

Hair Tone Nails & Skin

Iron+C

Floradix (Salus)