Τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν συστατικά της τροφής! Και όμως παρά τη φυσικότητά τους, συνοδεύονται από ένα σύνολο αντιλήψεων που πολύ συχνά αποτελούν μη τεκμηριωμένες επιστημονικά απόψεις. Ακολουθούν οι απαντήσεις σε 5 από τις πιο συχνές ερωτήσεις και μύθοι που περιβάλλουν τα συμπληρώματα διατροφής.

O μύθος: Τα αναβράζοντα δισκία απορροφώνται καλύτερα

Η απάντηση: Στην πραγματικότητα δεν τίθεται θέμα «καλύτερης» απορρόφησης όταν προσπαθήσει κανείς να συγκρίνει την αναβράζουσα με την «κλασσική» καταπινόμενη μορφή ενός συμπληρώματος διατροφής. Το βέβαιο είναι πως τα αναβράζοντα δισκία απορροφώνται ταχύτερα, ιδιότητα που παίζει σημαντικό ρόλο μόνο όταν προσπαθεί κανείς να αντιμετωπίσει άμεσα κάποιο σύμπτωμα όπως για παράδειγμα η δυσπεψία. Μεγαλύτερη σημασία θα πρέπει να δίνεται στην ποιότητα του προϊόντος και του δραστικού συστατικού, καθώς και στην προσωπική προτίμηση του καθενός (γαστερεντερικές ενοχλήσεις, δυσκολία στην κατάποση).

Ο μύθος: Εάν κανείς δεν μπορεί να καταπιεί τις κάψουλες, μπορεί να τις ανοίξει και να καταναλώσει το περιεχόμενο

Η απάντηση: Φυσικά και δεν τίθεται κανένα θέμα «κινδύνου» για την υγεία με το άνοιγμα της κάψουλας. Η τελευταία όμως παίζει το ρόλο του «οχήματος» για τη μεταφορά αναλλοίωτων των συστατικών σε συγκεκριμένα σημεία του γαστρεντερικού σωλήνα που απορροφώνται καλύτερα. Απομάκρυνση του «οχήματος μεταφοράς» επηρεάζει σημαντικά το βαθμό απορρόφησης των συστατικών. Η απώλεια λοιπόν ποσοστού των δραστικών ουσιών που τελικά φτάνουν στο σώμα, αλλά και η πιθανώς ιδιαίτερη γεύση του περιεχομένου αποτελούν τους 2 ανασταλτικούς παράγοντες για το άνοιγμα της κάψουλας. Σε τέτοιες περιπτώσεις η πρόταση ενός αναβράζοντος συμπληρώματος διατροφής αποτελεί ιδανική εναλλακτική λύση

Ο μύθος: Τα αναβράζοντα συμπληρώματα διατροφής ανεβάζουν την πίεση

Η απάντηση: Τα αναβράζοντα δισκία πράγματι περιέχουν ποσότητα νατρίου (συστατικό του αλατιού) για να μπορέσουν να διαλυθούν. Η ανησυχία όμως αφορά πολύ περισσότερο εκείνα τα οποία περιέχουν κάποια φαρμακευτική ουσία, παρά τα συμπληρώματα διατροφής. Τα τελευταία περιέχουν περιορισμένη ποσότητα νατρίου, ενώ λαμβάνονται στη πλειοψηφία τους 1 φορά την ημέρα. Τελικά τα οφέλη στην υγεία υπερβαίνουν κατά πολύ την ακόμη και μικρή τους συνεισφορά στην συνολική καταναλισκόμενη ποσότητα αλατιού. Η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής στη συνιστώμενη δοσολογία, δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με αύξηση της πίεσης.

Ο μύθος: Πρέπει να γίνεται διακοπή λήψης των συμπληρωμάτων διατροφής μετά από 1 με 2 μήνες

Η απάντηση: Το χρονικό διάστημα λήψης ενός συμπληρώματος διατροφής, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εξαρτάται αποκλειστικά από την ανάγκη του καθένα. Στο ένα άκρο βρίσκονται όσοι λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για άμεση αντιμετώπιση μίας κατάστασης ή για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Τέτοιο παράδειγμα είναι η χρήση ηλεκτρολυτών για ενυδάτωση. Στο άλλο άκρο συναντάμε εκείνους που χρησιμοποιούν ένα προϊόν για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς εμφανίζουν έλλειψη, όπως συμβαίνει με το ασβέστιο, το μαγνήσιο ή τον σίδηρο. Μία λογική συμβουλή προτείνει λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής για τουλάχιστον 2 με 3 μήνες, για να μπορέσει το σώμα σταδιακά να αναπληρώσει τις ελλείψεις του, ή ακόμα και να αντιμετωπίσει με φυσικό τρόπο μία κατάσταση. Μετά από σύντομο διάλειμμα μπορεί κανείς να ξεκινήσει εκ νέου τη λήψη ενός συμπληρώματος.

Ο μύθος: Τα συμπληρώματα διατροφής παχαίνουν

Η απάντηση: Η αύξηση του βάρους οφείλεται στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων, από αυτές που το σώμα καταναλώνει. Θερμίδες αποδίδουν μόνο οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνε και τα λίπη της διατροφής, τα οποία δεν αποτελούν τη βάση των συμπληρωμάτων διατροφής. Συνεπώς αφού δεν περιέχουν θερμίδες τα συμπληρώματα διατροφής δεν παχαίνουν.

Ενημερωθείτε για την ορθή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής και για τους μύθους και τις αλήθειες που τα περικλείουν με σκοπό να επιλέξετε το κατάλληλο, στα πλαίσια ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής.

Γράφει η Επιστημονική Ομάδα της Vitamins Academy

Πηγή: Ο φαρμακευτικός κόσμος

Βιβλιογραφία:
1. Ubeda A1, Llopico J, Sanchez MT. Blood pressure reduction in hypertensive patients after withdrawal of effervescent medication. Pharmacoepidemiol Drug Saf. 2009 May;18(5):417-9.2.
2. George J1, Majeed W, Mackenzie IS, Macdonald TM, Wei L. Association between cardiovascular events and sodium-containing effervescent, dispersible, and soluble drugs: nested case-control study. BMJ. 2013 Nov 26;347:f6954.
3. Rygnestad T1, Zahlsen K, Samdal FA. Absorption of effervescent paracetamol tablets relative to ordinary paracetamol tablets in healthy volunteers. Eur J Clin Pharmacol. 2000 May;56(2):141-3.