Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι γνωστή και ως παλινδρόμηση ή καούρα. Πρόκειται για την κατάσταση κατά την οποία το περιεχόμενο του στομάχου ακολουθεί αντίθετη από τη φυσιολογική πορεία και ανεβαίνει προς τον οισοφάγο, το σωλήνα δηλαδή που συνδέει το στόμα με το στομάχι. Η παθολογική αιτία του φαινομένου είναι η χαλάρωση της βαλβίδας που κρατά «σφραγισμένο» το στομάχι.
Εσείς πόσο καλά γνωρίζεται τους παράγοντες που επηρεάζουν τα συμπτώματα της ΓΟΠ; Οι «μύθοι» που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε το τοπίο.
Μύθος 1: Η παλινδρόμηση μπορεί να «πειράξει» την καρδιά
Παρότι η καούρα «χτυπάει» στο σημείο του οισοφάγου κοντά στην καρδιά, η πάθηση αυτή ουδεμία σχέση έχει με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μην αγνοήσετε όμως τα συμπτώματα, καθώς η χρόνια ΓΟΠ ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά την υγεία του οισοφάγου.
Μύθος 2: Το γάλα ανακουφίζει από συμπτώματα παλινδρόμησης
Πολλοί άνθρωποι με ΓΟΠ βρίσκουν ανακούφιση στο γάλα. Οι ειδικοί όμως έχουν παρατηρήσει πως αυτό όχι μόνο δεν ανακουφίζει, αλλά τελικά ενδέχεται να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, με τη μόνη διαφορά πως εμφανίζονται σταδιακά.
Μύθος 3: Τα ξινά, ο καφές, τα καυτερά απαγορεύονται
Παρότι τροφές όπως τα ξινά, τα καυτερά, ο καφές, το αλκοόλ και τα λιπαρά αποτελούν μερικά από τα πιο κοινά διατροφικά ερεθίσματα της παλινδρόμισης, δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως η αποφυγή τους προσφέρει ανακούφιση. Τα «ερεθίσματα» για τον κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικά, γι αυτό και θα πρέπει να αφουγκραστείτε πως αντιδρά το σώμα σας σε συγκεκριμένες τροφές. Αντίθετα, όπως ομόφωνα υποστηρίζουν και οι επιστήμονες, τα επιπλέον κιλά δρουν επιβαρυντικά.
Μύθος 4: Μόνο η διατροφή επηρεάζει τη ΓΟΠ
Πολλοί παράγοντες πέραν της διατροφής μπορούν να αποτελέσουν αιτία για εμφάνιση παλινδρόμησης. Το άγχος, το κάπνισμα, ορισμένα φάρμακα και κάποιες ιατρικές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν στην πολύ ενοχλητική καούρα.
Μύθος 5: Μόνο τα φάρμακα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση
Φάρμακα, όπως τα αντιόξινα ή οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, προσφέρουν άμεση ανακούφιση. Το συντριπτικό όμως ποσοστό των ενδιαφερομένων μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα με αλλαγές στον τρόπο διατροφής και στις καθημερινές συνήθειες (μέγεθος και πρόγραμμα γευμάτων, συνήθειες ύπνου). Επιπλέον, συστατικά της φύσης όπως η Μαστίχα Χίου, έχουν αποδειχθεί πολύτιμα.
Μαστίχα: Το φυσικό φάρμακο κατά της δυσπεψίας
Οι παραπάνω μύθοι ανησυχούν περίπου 4 στους 10 Έλληνες που πάσχουν από ΓΟΠ, σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας. Τον περασμένο όμως μήνα, Οκτώβριο του 2015, ένα συστατικό της Ελληνικής φύσης πήρε το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA) για την αντιμετώπιση παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος. Το συστατικό αυτό δεν είναι άλλο από τη Μαστίχα Χίου, που πλέον έχει και επίσημα αναγνωριστεί ως ένα παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
Παρότι έμφαση δίνεται στην χρήση της Μαστίχας Χίου για τη ανακούφιση των συμπτωμάτων δυσπεψίας και καούρας, έγκυρες επιστημονικές μελέτες συσχετίζουν τη μακροχρόνια λήψη της με την θεραπεία σοβαρότερων παθήσεων. Κάποιες από αυτές είναι:
- Το έλκος λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης.
- Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου όπως η νόσος Crohn’s, λόγω της ιδιότητάς της Μαστίχας να καταπραΰνει τις φλεγμονές.
Σε καιρούς όπου τα φάρμακα αποτελούν την «εύκολη» λύση ακόμη και για ήπια, καθημερινά προβλήματα υγείας, η Μαστίχα Χίου αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την αποτελεσματικότητα του φαρμακείου της φύσης.
Εάν λαμβάνετε κάποιο φάρμακο για την ΓΟΠ με ιατρική συνταγή ή εάν έχετε κάποιο σημαντικό ιατρικό ιστορικό γαστρεντερικών παθήσεων, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας για τον τρόπο λήψης της Μαστίχα Χίου.
Πηγή: Μπορώ
Πηγές:
1. Dimas KS1, Pantazis P, Ramanujam R. Review: Chios mastic gum: a plant-produced resin exhibiting numerous diverse pharmaceutical and biomedical properties. Ιn Vivo. 2012 Sep-Oct;26(5):777-85.
2. Dabos KJ1, Sfika E, Vlatta LJ, Frantzi D, Amygdalos GI, Giannikopoulos G. Is Chios mastic gum effective in the treatment of functional dyspepsia? A prospective randomised double-blind placebo controlled trial. J Ethnopharmacol. 2010 Feb 3;127(2):205-9.
3. Paraschos S1, Mitakou S, Skaltsounis AL. Chios gum mastic: A review of its biological activities. Curr Med Chem. 2012;19(14):2292-302.
4. European Medicines Agency. Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Assessment report on Pistacia lentiscus L., resin (mastix). Draft. 7 July 2015.
5. Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας. Infographic: Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση.