Διαβητολογική Εταιρεία και το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης Για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη και των Επιπλοκών του» μέχρι το 2030 το 7,8% του Ελληνικού πληθυσμού αναμένεται να νοσήσει από διαβήτη. Μιλάμε για μία πάθηση η οποία αγγίζει όλο και περισσότερους ανθρώπους γύρω μας, είναι λοιπόν εξαιρετικά μεγάλης σημασίας να γνωρίζει κανείς πως μπορεί να τη διαχειριστεί.

Καθώς η διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του ζαχάρου είναι σημαντικό να ξεδιαλύνουμε ορισμένους μύθους που συνοδεύουν τη δίαιτα των ατόμων με διαβήτη ή προ- διαβήτη.
Μύθος 1: Όσοι έχουν διαβήτη δεν πρέπει να τρώνε καθόλου υδατάνθρακες, καθόλου ζάχαρη και καθόλου σοκολάτα
Η μεγαλύτερη ανακρίβεια που συνοδεύει την πάθηση του διαβήτη αφορά τον αποκλεισμό των υδατανθράκων από τη διατροφή. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει κανείς πως τροφές που ανήκουν στην ομάδα των υδατανθράκων (φρούτα, δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια) είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τα οποία αποτελούν κινητήριο δύναμη για το σώμα μας. Στην περίπτωση των υδατανθράκων το κλειδί είναι η ποσότητα που καταναλώνεται κάθε μέρα. Στόχος πρέπει να είναι η ημερήσια πρόσληψη 9- 12 μερίδων υδατανθράκων (135- 180 γραμμάρια), οι οποίες θα κατανέμονται ομοιόμορφα στα γεύματα της ημέρας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την κατανάλωση γλυκών τα οποία στα πλαίσια ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και άσκησης μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή, χωρίς φυσικά κανείς να το παρακάνει με την ποσότητα.
Μύθος 2: Μία μερίδα υδατανθράκων αντιστοιχεί σε ένα γεμάτο μπολ με μακαρόνια
Η έννοια του τι αποτελεί «μία μερίδα» υδατανθράκων είναι ίσως ένα από τα πρώτα θέματα στα οποίο πρέπει να εκπαιδευτεί ένα άτομο με διαβήτη. Μία μερίδα υδατανθράκων αντιστοιχεί σε: 1 φέτα ψωμί, 1/3 φλιτζανιού βρασμένα μακαρόνια ή ρύζι, 1/2 φλιτζάνι όσπρια, 1/3 φλιτζάνι δημητριακά πρωινού, 1 μικρό φρούτο, 1 ποτήρι γάλα, 1/2 φλιτζάνι παγωτό.
Μύθος 3: Πρέπει να ακολουθείται μία στερητική «δίαιτα για διαβητικούς», πολύ διαφορετική από των υπόλοιπων ανθρώπων
Στην πραγματικότητα οι διατροφικές συμβουλές για άτομα με διαβήτη είναι ίδιες με τις οδηγίες που δίνονται από τους ειδικούς στο ευρύ κοινό στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής: κατανάλωση λαχανικών/ φρούτων σε κάθε γεύμα, έμφαση σε πρωτεΐνες χαμηλές σε λιπαρά (ψάρι, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, όσπρια), πρόσληψη υδατανθράκων ολικής άλεσης, αποφυγή έτοιμων γευμάτων και σνακ, έμφαση στα καλά λιπαρά (ψάρια, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο) και περιορισμός βλαβερών λιπαρών (τηγανητά, ζωικά λίπη). Συνεπώς εάν έχετε ζάχαρο και προσέχετε τη διατροφή σας πρέπει να αισθάνεστε περήφανος/η γιατί υιοθετείτε ένα διαιτολόγιο που θωρακίζει την καρδιά και το σώμα σας!
Μύθος 4: Η απώλεια βάρους θεραπεύει το διαβήτη
Η άποψη αυτή έχει επικρατήσει διότι πράγματι το υγιές βάρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλύτερη διαχείριση των επιπέδων ζαχάρου και λιπιδίων στο αίμα, καθώς και της αρτηριακής πίεσης. Παρότι ο έλεγχος του βάρους συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο των συμπτωμάτων του διαβήτη, πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν υψηλό ζάχαρο για λόγους που δεν σχετίζονται με το βάρος.
Μύθος 5: Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ανεβάζει το ζάχαρο γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται.
Τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν συστατικά τα οποία έχουν σαν σκοπό να καλύψουν κενά σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που δημιουργεί μία λιγότερο ισορροπημένη διατροφής. Στην πλειονότητά τους δεν περιέχουν υδατάνθρακες ή περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα της τάξης των 0,5-3 γραμμαρίων υδατανθράκων. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής λοιπόν όχι μόνο δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα ζαχάρου, αλλά προωθεί την καλή υγεία και ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Μάλιστα υπάρχουν και συστατικά όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το χρώμιο τα οποία έχουν αποδειχθεί ωφέλιμα για την υγεία των διαβητικών.
Γράφει η Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN, Σύμβουλος Διατροφής της Power Health