Η Σαρακοστή έχει ήδη ξεκινήσει και μαζί της και η αποχή από συγκεκριμένες τροφές, γιατί αυτή η περίοδος συνδυάζεται με τη νηστεία. Τι σημαίνει, όμως, νηστεία; Η λέξη νηστεία είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθίω, που σημαίνει τρώγω.
Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, αποφεύγονται τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και η διατροφή βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά, αμυλούχα και λαδερά φαγητά.
Παρόλο που η νηστεία αποτελεί μία ευκαιρία αλλαγής διατροφικών συνηθειών και μείωση πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, δεν είναι λίγοι αυτοί που παίρνουν βάρος κατά τη διάρκειά της. Βασικότερες αιτίες είναι η κατανάλωση μεγαλύτερων μερίδων και η υπερκατανάλωση λαδερών φαγητών και τροφών πλούσιες σε υδατάνθρακες.
Ωστόσο, μπορείτε να προσέξετε τη διατροφή σας και στη νηστεία ακολουθώντας μερικές χρήσιμες συμβουλές:
Μην ξεχνάτε το πρωινό!
Δε χρειάζεται να στερηθείτε το γάλα γιατί όταν προέρχεται από σόγια, αμύγδαλο ή καρύδα είναι και νηστίσιμο και νόστιμο. Συνοδέψτε το με δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης. Ο χαλβάς, το ταχίνι ή το φυστικοβούτυρο σε μικρές ποσότητες, είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές που θα σας χορτάσουν και θα σας γεμίσουν ενέργεια για ένα όμορφο πρωινό ξεκίνημα.
Επιλέξτε τη σωστή «ξηρά τροφή»
Προτιμήστε ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς, καθώς είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αλλά και σε θερμίδες. Για παράδειγμα, μία χούφτα ωμά αμύγδαλα έχουν μόλις 160 θερμίδες.
Με τη δύναμη των φρούτων και των λαχανικών!
Δώστε την αξία που αρμόζει σε φρούτα και λαχανικά, αφού αποτελούν σημαντικές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Ξεφύγετε από τα τετριμμένα και δοκιμάστε εξωτικά φρούτα όπως ανανά, μάνγκο, αβοκάντο ή passion fruit…
Το μυστικό είναι στη συχνότητα
Καταναλώνετε συχνά μικρά γεύματα μέσα στη μέρα, για την εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στον οργανισμό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να ελέγχετε την όρεξή σας.
Γευτείτε τη νοστιμιά της θάλασσας
Επιλέξτε θαλασσινά όπως γαρίδες, χταποδάκι, καλαμαράκια και πειραματιστείτε με νέες συνταγές. Τα θαλασσινά αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, ω-3 λιπαρών οξέων και μικροθρεπτικών συστατικών.
Δοκιμάστε νέους συνδυασμούς
Συνδυάστε τα όσπρια με ρύζι ή ζυμαρικά, αφού προσδίδουν στον οργανισμό πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και φυτικές ίνες που βοηθούν στον κορεσμό.
Μη ξεχνάτε το σίδηρο!
Αυξήστε την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου που περιέχεται κυρίως σε όσπρια και ορισμένα λαχανικά με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή και οι πιπεριές και β-καροτένιο, όπως είναι το καρότο και οι τομάτες.
Το μαύρο δεν είναι απαραίτητα κακό
Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης, όπως το μαύρο ψωμί, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση και βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Το λάδι με μέτρο
Μετριάστε το ελαιόλαδο και τις ελιές στην παρασκευή των γευμάτων σας. Παρόλο που αποτελούν καλή πηγή λιπαρών, έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.
Η ζωή χωρίς τηγάνι
Η αλήθεια είναι ότι οι τηγανητές πατάτες είναι το πιο γνωστό νηστίσιμο γεύμα. Ωστόσο, καλό είναι να αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά, καθώς ανεβάζουν τη θερμιδική αξία των τροφών.
Εκτός από έναν σημαντικό θρησκευτικό κανόνα, η νηστεία είναι μία ευκαιρία για εγκράτεια, αποτοξίνωση και φυτοφαγική διατροφή. Αξιοποιώντας σωστά τις νηστίσιμες επιλογές, μπορείτε να απολαύσετε τα θετικά οφέλη της χωρίς να αλλάξει το νούμερο στη ζυγαριά!
Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy.